Maia Sandu: Rusia va relua încercările de destabilizare a Republicii Moldova
Maia Sandu a afirmat într-o conferință de presă că, în decursul acestei perioade, Rusia a încercat să destabilizeze ordinea și puterea la Chișinău, recurgând de fiecare dată la încercări de a utiliza regimul din regiunea transnistreană în acest sens. Ea a subliniat conștientizarea acestor riscuri și a menționat că sunt întreprinse toate acțiunile necesare pentru a preveni astfel de destabilizări.
Aceasta a adăugat că informează și comunică cu cetățenii cu privire la aceste riscuri, menționând că aceeași abordare a fost adoptată și în anul precedent, atunci când Rusia intenționa să răstoarne guvernul de la Chișinău. Ea a subliniat că, împreună cu cetățenii și cu instituțiile statului, se fac eforturi pentru a se proteja împotriva acestor riscuri, recunoscând totuși că există încă vulnerabilități care necesită abordare și remediere.
„În toată această perioadă, Rusia a încercat să destabilizeze ordinea şi puterea de la Chişinău, de fiecare dată încercând să folosească regimul din regiunea transnistreană. Noi suntem conştienţi de aceste riscuri şi întreprindem toate acţiunile ca să nu permitem aceste destabilizări. Le vorbim şi le comunicăm cetăţenilor despre aceste riscuri, aşa cum am făcut şi anul trecut, când intenţia Rusiei era să răstoarne Guvernul (de la Chişinău – n.r.). Împreună cu cetăţenii şi cu instituţiile statului încercăm să ne protejăm de aceste riscuri, dar avem încă de lucru, există încă vulnerabilităţi”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Maia Sandu.
„Ştim că în această primăvară Rusia îşi va relua acţiunile de încercare de destabilizare a situaţiei”, a arătat Maia Sandu
Republica Moldova contează pe România
Aceasta a mai spus că Republica Moldova contează pe sprijinul României şi al comunităţii internaţionale în acest sens.
Sâmbătă, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost distinsă cu Premiul „Timișoara pentru valori europene”. Acest premiu, creat în acest an de către Municipiul Timișoara, își propune să onoreze personalități recunoscute la nivel internațional care, prin determinare, curaj și creativitate, promovează sau apără valorile europene atât în interiorul, cât și în afara Uniunii Europene.
La ceremonia de decernare a premiului „Timișoara pentru Valori Europene”, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avertizat că „populismul și minciuna devin tot mai atractive pentru unii cetățeni dezamăgiți și pun în pericol valori importante precum dezbaterea, încrederea în instituții și în ceilalți”. Ea a subliniat că grupările corupte, finanțate cu bani murdari, inclusiv din surse de la Kremlin, au ca scop răsturnarea ordinei constituționale și subminarea statului și democrației, exemplificând situația din Moldova.
Președinta a abordat, de asemenea, tema extinderii Uniunii Europene și a subliniat necesitatea aderării la UE a Republicii Moldova și a Ucrainei, considerând aceasta o reparare esențială în cadrul procesului de extindere a Uniunii.
„Mă bucur să mă aflu astăzi la Timişoara, la invitaţia domnului primar Dominic Fritz. Oraşul Dumneavoastră are o semnificaţie profundă în istoria modernă a Europei şi, prin spiritul său de deschidere şi prin lupta sa pentru libertate şi dreptate, reprezintă un simbol al valorilor europene. Sunt onorată să primesc premiul „Timişoara pentru Valori Europene”, pe care îl consider nu atât o recunoaştere personală, cât mai ales o apreciere pentru modul în care cetăţenii Republicii Moldova îşi apără dreptul de a trăi în libertate, pace şi democraţie – un drept pentru care, de aproape doi ani, vecinii şi prietenii noştri din Ucraina fac nişte sacrificii pe care cu greu le putem descrie în cuvinte. Un premiu pentru valori europene este o oportunitate să discutăm despre pericolele asupra acestora şi despre cât de uşor le putem pierde”, a afirmat Maia Sandu, sâmbătă la Timişoara, la ceremonia în care primarul Dominic Fritz i-a înmânat premiul Timişoara pentru Valori Europene.
„Un război la hotarul nostru părea incredibil acum câţiva ani, dar iată că dreptul internaţional a fost încălcat, graniţele nu au contat, iar valorile europene, valorile umane au fost călcate în picioare”, a continuat ea.
Populismul și minciuna devin din ce în ce mai atrăgătoare
Maia Sandu a declarat că populismul și minciuna devin din ce în ce mai atrăgătoare pentru unii cetățeni dezamăgiți, punând în pericol valori importante precum dezbaterea, încrederea în instituții și în ceilalți. Ea a avertizat că grupările corupte, așa cum se observă în Moldova, sunt finanțate din bani murdari, inclusiv din surse provenite de la Kremlin, și au intenția de a răsturna ordinea constituțională, subminând statul și democrația.
Președinta a continuat să susțină că politicienii care se ascund sub masca valorilor europene sunt predispuși să vândă libertatea și interesul național atunci când va veni momentul, conducând Republica Moldova într-o zonă gri, marcată de fărădelege și corupție, unde Rusia își poate impune cu ușurință interesele.
Ea a atras atenția asupra propagandei ample și lipsite de bun simț, care, din păcate, reușește să submineze coeziunea socială și solidaritatea între oameni și națiuni. Maia Sandu a subliniat că toate aceste aspecte reprezintă un pericol real și iminent, afectând nu doar Republica Moldova.