Maia Sandu: Siguranţa cetăţenilor este principala preocupare. Vom pune în aplicare măsurile de protecție

romania harta europa

Sursă: Dreamstime

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a făcut anunțul momentului. Decizia a fost luată deja. Președintele rus, Vladimir Putin, nu va fi fericit când va auzi.

Preşedintele Republicii Moldova Maia Sandu s-a întâlnit luni cu omologul său georgian, Salome Zurabişvili, aflat într-o vizită la Chişinău. Cei doi șefi de stat au în plan să întărească legăturile dintre Republica Moldova și Georgia în domeniul comercial-economic şi să lucreze împreună pentru a combate propaganda şi a dezinformarea.

„Siguranţa cetăţenilor este principala preocupare… Am făcut solicitări către parteneri ca să consolidăm capacităţile de apărare inclusiv pe această dimensiune. Avem discuţii destul de bune, când o să avem rezultate concrete vă vom anunţa. Sper că nu vom ajunge în această situaţie, dar dacă Rusia va îndrăzni să atenteze la suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, vom pune în aplicare măsurile de protecţie.” a declarat Maia Sandu, într-o conferință de presă comună.

Riscurile de securitate sunt foarte mari

Președintele Republicii Moldova a subliniat riscurile de securitate pe care le reprezintă cetăţenii ruşi care vor să fugă de mobilizarea lui Vladimir Putin în Republica Moldova.

„Riscurile de securitate sunt mai mari astăzi. Este pus în aplicare un filtru care să asigure că oamenii care vor să destabilizeze situaţia să nu poată ajunge în Republica Moldova. Dar sunt şi mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova care au şi cetăţenia Rusiei şi vor să se întoarcă acum acasă. Lucrurile sunt ţinute sub control. Vom monitoriza în continuare situaţia.”, a mai spus Maia Sandu.

Războiul din Ucraina reprezintă un pericol

La rândul său, preşedintele Georgiei, Salome Zurabişvili, a ținut să menționeze că încălcarea spaţiului aerian al unei ţări este acelaşi lucru cu încălcarea integrităţii teritoriale.

„Pentru noi nu este ceva nou, avem regiuni ocupate, se întâmplă constant astfel de lucruri la noi. Răspunsul meu în această situaţie ar fi să dăm dovadă de şi mai multă solidaritate între noi şi UE. Războiul din Ucraina reprezintă un pericol pentru securitatea noastră, pentru Europa şi pentru toată lumea. Nu trebuie să învingă inumanitatea. E o provocare mare pentru noi, care avem teritorii ocupate.

Aş vrea să condamn agresiunea rusă şi anexarea teritoriilor ucrainene. Pentru noi e cel mai important să fim solidari. Războiul din Ucraina e o provocare foarte mare, dar măcar Europa a văzut faţa reală a Rusiei. Noi o ştim, am trecut prin războaie şi ocupaţie. Europa a crezut că Rusia poate fi un partener, dar războiul a schimbat această viziune.”, a declarat Zurabişvili, potrivit Deschide.md.