Liderul de la Chișinău, în vârstă de 50 de ani, a transmis că Rusia va continua să fie o mare sursă de instabilitate în viitor, iar Republica Moldova trebuie să se protejeze.

Maia Sandu speră că negocierile vor începe cât mai curând

„Noi credem că nu ne putem salva democrația decât făcând parte din UE. Rusia va continua să fie o mare sursă de instabilitate în anii viitori, iar noi trebuie să ne protejăm”, a declarat Maia Sandu pentru AFP.

Amintim că Maia Sandu acuza în februarie Rusia de urzirea unei lovituri de stat, cu scopul de a răsturna puterea actuală de la Chişinău.

De asemenea, președintele din Republica Moldova a îndemnat duminică la o mare adunare în favoarea UE, care să arate susţinerea republicii Moldovei faţă de aderarea la Uniune.

„Războiul din Ucraina a pus lucrurile în alb şi negru. Acum vedem foarte clar ce înseamnă pentru noi lumea liberă şi ce înseamnă lumea autoritaristă”, a mai spus Maia Sandu.

Adunarea „Moldova Europeană” va avea loc pe 21 mai

Adunarea „Moldova Europeană” va avea loc pe 21 mai, în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Cu această ocazie, Maia Sandu a invitat cetățenii să participe la eveniment, în contextul în care Chişinăul şi-ar dori să primească invitaţia de a adera la Uniunea Europeană.

Aceasta invită cetăţenii să participe la eveniment pentru a spune pe o singură voce că viitorul ţării este în UE.

Într-un videoclip publicat pe contul de Facebook al Maiei Sandu sunt difuzate imagini din timpul Marii Adunări Naţionale din 27 august 1989, care a avut loc în aceeaşi piaţă centrală din Chişinău şi când au venit, potrivit unor estimări, 750.000 de oameni, o şesime din populaţia republicii sovietice de atunci. La adunarea respectivă, care avea loc în contextul mişcărilor de renaştere naţională ce anunţau sfârşitul Uniunii Sovietice, s-a cerut declararea limbii române ca limbă de stat în republică, precum şi trecerea la grafia latină.

Pe fundalul acestor imagini, făcând, de altfel, o paralelă, Maia Sandu spune că moldovenii s-au adunat de fiecare dată pentru a decide soarta ţării. „Ne-am adunat în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi am cerut libertate şi suveranitate. Pentru că neamul nostru are o credinţă de nezdruncinat în omenie şi în dreptate. Moldova s-a ridicat ori de câte ori a fost nevoie. Aşa suntem noi. Uniţi în momentele hotărâtoare”, spune şefa statului moldovean.