Administrația Prezidențială informează că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, va efectua vineri, 29 iulie, o vizită oficială în România, la invitaţia lui Klaus Iohannis.
Maia Sandu va efectua o vizită oficială în România. Ajunge vineri la Palatul Cotroceni
Vizita va oferi prilejul primei întrevederi bilaterale directe a celor doi şefi de stat după decizia istorică adoptată la Consiliul European din 23 – 24 iunie prin care a fost acordat Republicii Moldova statutul de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.
În cadrul întrevederii, preşedintele Klaus Iohannis va reafirma sprijinul ferm al ţării noastre pentru avansarea procesului de reforme din Republica Moldova, necesar pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite prin Opinia Comisiei Europene din 17 iunie, conform informațiilor transmise de Administrația Prezidențială.
Vor fi discutate evoluţiile regionale în contextul războiului
Pe lângă tema susţinerii parcursului european al Chişinăului, vor fi discutate evoluţiile regionale în contextul războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei şi modalităţile de contracarare a efectelor negative ale acestuia asupra Republicii Moldova.
„Preşedintele Klaus Iohannis va evidenţia asistenţa multidimensională pe care România o acordă Republicii Moldova, inclusiv pentru gestionarea situaţiilor de criză cu care aceasta se confruntă, şi vor fi discutate modalităţi concrete de prioritizare şi diversificare a acestei asistenţe.
Totodată, va fi punctată importanţa Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, instrument lansat de România, Germania şi Franţa, cu relevanţă solidă atât sub aspect politic, cât şi pe dimensiunea de dezvoltare, menit să menţină Republica Moldova în atenţia prioritară a donatorilor şi să mobilizeze sprijin pentru eforturile autorităţilor de la Chişinău în ceea ce priveşte reformelor necesare integrării europene”, a transmis Administraţia Prezidenţială.
De asemenea, cei doi lideri de stat vor aborda şi teme de interes central aflate pe agenda bilaterală, precum securitatea energetică a Republicii Moldova şi cooperarea sectorială în domenii cheie.
Vizita oficială are loc pe fondul intensificării substanţiale a dialogului şi cooperării bilaterale atât la cel mai înalt nivel, cât şi în plan guvernamental şi parlamentar, în spiritul comunităţii de limbă, cultură şi istorie împărtăşite de cele două ţări, precum şi al Parteneriatului strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.
Republica Moldova se teme de un posibil atac al Rusiei
Amintim că Republica Moldova se teme că Rusia ar putea invada țara, având în vedere că în ultima perioadă, trupele lui Vladimir Putin au început să se extindă spre sud-vestul Ucrainei și s-au apropiat de Transnistria, acolo unde au și staționat.
Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţă a tras un semnal de alarmă în acest sens. Într-un interviu acordat pentru CNN, aceasta a amintit de istoria ”tumultoasă” dintre România, Rusia, dar și Republica Moldova.