Maia Sandu, victorie decisivă în Republica Moldova. Se poate dizolva Parlamentul

Maia Sandu

Sursă: INQUAM Photos, Cornel Putan

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a constatat că imposibilitatea formării guvernului este o circumstanţă care justifică dizolvarea Parlamentului. În consecință, Maia Sandu, este în drept să semneze decretul de dizolvare a legislativului. Avizul este definitiv şi nu poate fi supus niciunei căi de atac.

Curtea Constituțională a Republicii Moldova și-a spus punctul de vedere despre organizarea alegerilor anticipate. Judecătorii au declarat admisibilă sesizarea președintelui țării, Maia Sandu, privind constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea actualei legislaturi a Parlamentului. Anunțul a fost făcut de președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, transmite Știri.md, conform Agerpres.

Curtea Constituțională adoptă următorul aviz: Se constată drept circumstanță care justifică dizolvarea Parlamentului R. Moldova imposibilitatea formării Guvernului. Prezentul aviz este definitiv și nu poate fi supus nici unei căi de atac”, a menționat președinta Curții Constituționale, Domnica Manole.

Astfel, președintele R. Moldova, Maia Sandu, urmează să dizolve Parlamentul și să anunțe data la care urmează să fie organizate alegerile parlamentare anticipate.

Argumentele către Curtea Constituționale

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a sesizat Curtea Constituțională pe 29 martie, pentru constatarea circumstanțelor constituționale de dizolvare a Parlamentului.

Anunțul a fost făcut după consultările cu fracțiunile și grupurile parlamentare, pe care șefa statului le-a desfășurat în zilele de 26 și 29 martie. Atunci președintele a spus că Parlamentul a eșuat să aleagă un guvern din două încercări, după 45 de zile de la prima solicitare de învestitură, iar de la dimisia Guvernului Chicu au trecut mai mult de trei luni.

Fracțiunea parlamentară PSRM și deputații Platformei Pentru Moldova, constituită în jurul fracțiunii Partidului Șor, consideră că Parlamentul nu poate fi dizolvat atâta timp cât există o majoritate formalizată, gata să preia responsabilitatea pentru guvernare.

Președinta Republicii Moldova a venit cu o nouă nominalizare pentru funcția de premier în martie, după ce propunerea de luna trecută, Natalia Gavriliță, nu a primit votul de încredere în Parlament. Ea a insistat însă pentru alegerile anticipate.

“Cu toţii înţelegem că alegerile pot avea loc când pandemia este controlată, când situaţia se va îmbunătăţi considerabil. Lucrăm ca să aducem vaccinuri şi să întreprindem celelalte măsuri ca să protejăm cetăţenii şi să reducem numărul de infectări. Sper că în săptămânile care urmează, noi o să ne pătrundem cu toţii de gravitatea situaţiei şi o să reducem acest număr straşnic de îmbolnăviri de COVID-19 şi sper că vom reuşi să organizăm alegeri parlamentare anticipate în vară, ca să scăpăm şi de COVID-19 şi de corupţie”, a mai spus Sandu.

Sursa foto: INQUAM/Cornel Putan