În primul caz, vorbim deja de șomaj, deci costuri sociale, de încasări mai mici la buget, de închideri de firme, de griparea unor circuite conexe, precum finanțarea achiziției de locuințe, creșterea prețurilor acestora ca urmare a scăderii ofertei erc.

În al doilea caz, vorbim despre imposibilitatea primăriilor din București, inclusiv a celei generale, de a mai face vreo lucrare de investiții edilitare, dacă Planul Urbanistic General va fi anulat, după cum se preconizează, de instanță. Asta după ce PUZurile au fost deja suspendate de edilul Capitalei cu voturile PNL și USR.

Construcțiile din București, cu tot efectul de multiplicare economică, generează 6% din PIB-ul național. Întrebarea este cine din PNL încă îi mai cauționează lui Nicușor Dan atentatul la economia României? Cum a ajuns soarta atâtor oameni, firme, industrii pe mâna unui personaj pe cât de inadecvat, pe atât de incapabil? Să vedem actorii:

1. Nicolae Ciucă este președintele de jure al PNL. De facto, „Brătienii din Modrogan” par încă bine lipiți sub papucul (sau schiul) prezidențial. Probabil că premierul nici nu înțelege mare lucru din dezastrul pe care involuntar îl patronează, prin susținerea de către partidul său a demenței de la PMB, mai ales dacă nimeni nu l-a informat.

Iar comunicarea sa cu Nicușor Dan probabil că nici nu există. În fine, „organizarea de partid” cu siguranță nu intră în atribuțiile sale, ci a următorului personaj.

2. Lucian Bode, ca urmaș al lui Vasile Blaga, Dan Motreanu sau Eduard Hellvig în funcția de Secretar general al „noului PNL” rezultat din fuziune, este, cel mai probabil, actorul principal al politicii de partid. Comparația cu predecesorii săi nu îi este favorabilă la niciun capitol, însă școala PDistă a slugărniciei și combinatoricii locale l-ar putea face să se impună inclusiv în Bucuresti.

Asta dacă l-am bănui de voință proprie sau înțelegerea vieții în general. Or, judecând doar după rotunda fizionomie și expresivitatea privirii, e greu de presupus că putem greși atât de grav. Nu văd cine i s-ar opune astăzi în PNL dacă ar solicita, în al 12-lea ceas, disocierea partidului de Nicușor Dan.

3. Ciprian Ciucu este primarul sectorului 6 și președintele PNL București. Cu puternic profil userist, provenit din partidul M10, #rezistent și #tefelist prin fibră și structură, acesta face, probabil, cel mai inteligent joc pentru propriile interese. Cu un ochi pe al doilea mandat și cu unul pe o încercare chiar la Capitală, pupilul Monicăi Macovei, adoptat ulterior, pe rând, de Ludovic Orban și Florin Cîțu, nu poate intra în conflict deschis cu Nicușor Dan, retrăgându-i sprijinul politic, pentru a nu-și îndepărta naivii care încă mai cred în acesta.

Totodată, încearcă să conserve puținele voturi „liberale” din București, arătându-se nemulțumit de prestația edilului general. În fine, încearcă să țină aproape USR, cu care are majoritate în propriul Consiliu local, deși se războiește fățiș cu omoloaga sa de la Sectorul 1. Așadar, greu de sperat că din acest balet va ieși vreo decizie lucidă si responsabilă, în folosul bucureștenilor.

4. Rareș Bogdan are puțină legătură tehnică în acest subiect. Însă merită menționat pentru că e singura voce capabilă să comunice astăzi în PNL. În plus, a spus adesea că e nemulțumit de Nicușor Dan. Capacitatea sa de fost jurnalist de a ridica subiecte pe agendă ar putea să fie un mare atu în conștientizarea opiniei publice și a propriilor colegi față de nenorocirea pe care aceștia o patronează.

Și care i-a adus deja pe locul 4 în sondajele din București. Mai mult, bunele relații cu partenerii din PSD ar putea fi baza unei firești alianțe și în Capitală. Nu pentru a alinia un algoritm național, ci pentru limita proporțiile dezastrului.