Iar Austria și Bulgaria se află în topul destinațiilor pentru astfel de activități. Sunt însă lucruri asupra cărora Ministerul Afacerilor Externe atrage atenția. De la limitele de viteză până dotările mașinilor, sfaturile MAE sunt utile pentru cei care vor pleca la drum în următoarea perioadă cu autoturismul.
Atenție la polițiștii bulgari
Românii care își petrec cel puțin weekendurile la Bansko, Borovets și Pamporovo sunt la ordinea zilei pentru poliția bulgară, prin urmare, atenție mare la regulile de circulație, dar și la alte detalii precum dotarea mașinilor cu cauciucuri de iarnă, respective neutilizarea pneurilor cu nituri. Lanţurile pentru zăpadă sunt obligatorii în anumite condiţii şi pe drumurile unde există indicatoare rutiere în acest sens.
Odată ce ai intrat pe teritoriul Bulgariei pregătiți-vă pentru câteva plăți. Ca și în România, există un sistem de vignetă, aceasta putând fi achiziționată de la punctele de trecere a frontierei, de la benzinării sau de la postă. Preţul vignetei pentru autoturisme este 10 leva (5,12 euro) pentru o săptămână.
În condiţii normale de trafic, limitele de viteză sunt de 50km/h în localităţi, 90 km/h în afara acestora și 130 km/h pe autostrăzi. Nu este permisă folosirea aparatelor sau dispozitivelor anti-radar, folosirea acestora constituie contravenţie si se pedepseşte cu amendă. Utilizarea detectoarelor de radar nu este interzisă legal, însă poliţia rutieră bulgară recomandă, în interesul participanţilor la trafic, să se renunţe la acestea.
Ministerul Afacerilor Externe atenționează că poliţia locală suspendă cu uşurinţă permisele de conducere și le recomandă șoferilor români să conducă prudent. În cazul în care vă este reţinut permisul de conducere, aveţi obligaţia să vă deplasaţi la secţie împreună cu ofiţerul de poliţie, unde veţi lua la cunoştinţă despre condiţiile în care permisul vă va reveni în posesie, precum şi cuantumul amenzii. Amenda se plăteşte numai la bancă. Permisul va fi transmis Ambasadei României la Sofia numai după expirarea perioadei de suspendare şi plata amenzii contravenţionale. Poliţia locală are obligaţia asigurării unui translator de limbă română/limbă de circulaţie internaţională pentru a uşura comunicarea. În cazul în care consideraţi că sunteţi victima unui abuz comis de poliţie, potrivit legislaţiei locale, puteţi contesta procesul verbal de contravenţie în termen de 7 zile lucrătoare.
În Bulgaria, este obligatorie folosirea în permanenţă a fazei scurte pe drumurile publice. Este recomandat să evitați călătoriile și staţionarea pe drumurile publice din Bulgaria pe timpul nopţii. Rata furturilor auto este ridicată, ca atare, este recomandat să încheiaţi o asigurare CASCO pentru autoturism.
Cetăţenii români care şi-au pierdut sau cărora li s-au furat documentele de călătorie pe teritoriul Bulgariei se pot prezenta direct în punctele de trecere a frontierei, iar în urma unei verificări prealabile efectuate de către Poliţia de Frontieră, li se va permite intrarea în România.
Amenzi mari la austrieci pentru vitezomani
Austria este a doua casă pentru mulți dintre românii amatori de schi. Chiar și așa, multe dintre condițiile de trafic le sunt necunoscute conaționalilor. Starea generală a infrastructurii este foarte bună în Austria însă dacă vă deplasaţi în landurile Tirol si Kärnten, informaţi-vă din timp asupra condiţiile de trafic: condiţiile meteo nefavorabile impun adesea restricţii de circulaţie. Pentru a evita amenzile, trebuie să știți că în Austria este obligatoriu să circulaţi cu farurile aprinse în timpul deplasării. De asemenea, în perioada 1 noiembrie – 15 aprilie este obligatoriu ca autoturismele să fie echipate cu anvelope de iarnă.
Accesul pe autostrăzile din Austria se face în baza unei vignete care poate fi achiziţionată de la punctele de trecere a frontierei, de la benzinării sau de la magazinele de difuzare a presei. Vigneta se lipeste obligatoriu pe parbrizul maşinii. Dacă nu respectaţi această regulă riscaţi să plătiți o amendă de 120 euro care, din păcate, trebuie achitată pe loc. Depăşirea limitelor de viteză se pedepseşte cu amendă şi suspendarea permisului de conducere. Ca o generalitate, plata amenzilor se efectuează în numerar.
Ministerul Afacerilor Externe atrage atenția asupra stării tehnice a autovehiculului cu care vă deplasaţi pe drumurile din Austria. Poliţia de circulaţie austriacă a sporit numărul controalelor în ceea ce priveşte verificarea tehnică a autovehiculelor rutiere, iar dacă se constată că acestea nu corespund din punct de vedere tehnic, se aplică amenda contravenţională cu reţinerea numărului de înmatriculare şi, după caz, a permisului de conducere.