AFASE regretă decizia Comisiei de a ignora pozițiile a 18 state din totalul de 27 de state membre, care au votat împotriva taxelor, bazându-se pe toate detaliile disponibile ale acestei investigații. Chiar dacă Executivul european a stabilit taxe provizorii mai mici decât se aștepta, pentru primele două luni, AFASE subliniază că taxe de orice nivel vor afecta serios industria fotovoltaică europeană. 

Decizia de a impune taxe a fost adoptată, în pofida avertismentelor lansate de sute de companii din industria de profil, de 15 asociatii ale industriei fotovoltaice din UE, de anumite asociații comerciale precum Federația Industriei Germane și Federația Germană a Comerțului En-gros și Internațional, World Wide Fund for Nature (WWF), și, de asemenea, de către mulți experți. Toți au vorbit public împotriva taxelor anti-dumping, argumentând că acestea nu vor afecta numai industria fotovoltaică europeană, ci și economia europeană, în ansamblu.

“Decizia Comisiei oferă UE și Chinei doar un mic răgaz pentru a găsi o soluție negociată. Facem apel la ambele părți să ajungă la un acord în următoarele două luni, care să evite creșterea prețurilor, luând în calcul interesele industriei fotovoltaice din amonte și aval”, a declarat Thorsten Preugschas, CEO of German Soventix si presedinte al AFASE.  Potrivit acestuia, situația actuală a pieței nu lasă loc pentru creșteri de prețuri. De aceea, taxe de numai 11,8% vor stopa majoritatea proiectelor fotovoltaice din Uniunea Europeană și vor cauza ”pagube” întregului lanț valoric al energiei solare europene.

Impactul taxelor anti-dumping a fost reliefat de către reprezentanții industriei și de către centrul de cercetare independent Prognos, care a concluzionat că taxe de 20% vor costa economia europeană până la 175 500 de locuri de muncă și 18,4 miliarde de euro în materie de valoarea adăugată, în numai 3 ani.

IHS, liderul mondial în furnizarea de informații economice, a arătat că taxe de 45% ar putea reduce piața fotovoltaică germană cu 2GW, mai mult de 25% din capacitatea instalată în 2012.

Mai mult, taxele sunt ineficiente în a rezolva problemele structurale ale producătorilor europeni din industria fotovoltaică. Ei suferă din cauza facilităților de producție de mici dimensiuni și din cauza contractelor nefavorabile de aprovizionare cu polisiliciu cristalin, al cărui preț a scăzut foarte mult în ultimii ani. Taxele contrazic politica UE de stimulare a creșterii energiei regenerabile, în scopul de a atinge obiectivele Strategiei Europa 2020.

 “Fără îndoială că lobby-iștii petrolului, cărbunelui, gazelor naturale, energiei nucleare vor desface șampania pe fondul eșecului Comisiei  de a găsi o rezolvare a impactului negativ pe care acestea le au asupra naturii și societății și, de asemenea, al ignorării subvențiilor masive acordate combustibililor fosili. Distrugând noile activități comerciale curate și angajarea într-un război comercial cu China privind tehnologia energiei verzi, este ultimul lucru de care avem nevoie acum”, a spus Stephan Singer, director al Departamentului de Politică Energetică Globală (World Wide Fund). Statele membre vor lua decizia finală, dacă se vor impune sau nu taxe definitive, in decembrie 2013.