De la acest rol, şi numeroasele suspiciuni referitoare la mituirea medicilor şi farmaciştilor cu bani, cadouri sau excursii, în schimbul prescrierii unui medicament sau altul, subiect despre care Capital a scris pe larg AICI.
"Un absolvent al Facultătii de Medicină are la dispoziţie, în general, următoarele opţiuni profesionale: va lucra în spitale şi clinici de stat sau private din România, va lucra pentru o companie farmaceutică din ţară, ori va pleca din România. În situaţia în care un absolvent optează să lucreze la o companie farmaceutică, de obicei va începe ca reprezentant medical, urmând ca apoi, eventual, să poată promova fie ca director zonal, fie ca manager de produs – dar aceste promovări se fac, de obicei, după mai mulţi ani", spune Irina Pânzaru, Branch Manager-ul companiei de recrutare şi HR Manpower.
Potrivit lui Sorin Diulescu, manager regional Manpower Craiova, salariile de reprezentant medical variază între 2.500 si 8.000 de lei brut, în functie de companie. "Acestea sunt, în general, mai mici în cazul distribuitorilor de medicamente generice şi mai mari în cazul producătorilor de originale şi variază în funcţie de categoria medicamentelor promovate şi de nivelul de senioritate al reprezentantului medical", adaugă acesta.
Diferenţele salariale sunt totuşi semnificative faţă de străinătate: "În Occident, reprezentantii medicali nu sunt, de cele mai multe ori, absolvenţi de medicină, iar medicii români ajung rar să ocupe în Occident astfel de posturi. Sunt diferenţe de salarizare de la ţară la ţară. Orientativ, în Occident vorbim de 4.500-5.500 de euro (17.000 – 25.000 de lei) ca salariu standard pentru o astfel de poziţie, spune Diulescu.
Într-adevăr, dacă înainte, la nivel global, acest job era destinat cunoscătorilor sau măcar celor familiarizaţi cu domeniul, acum cerinţele pentru a fi reprezentant medical tind să fie aproape identice cu cele specifice unui simplu post de vânzări. Mai ales în România, companiile farmaceutice au preferat să angajeze, la momentul intrării pe piaţă, exclusiv medici, însă ulterior, au angajat şi absolvenţi de Farmacie. Această tendinţă si-a pierdut însă, iar companiile au început să angajeze mai mult tineri absolvenţi, indiferent de facultate, care au şi aşteptări salariale mai mici la început.
În descrierea ocupaţiei unui reprezentant medical de pe site-ul Ministerului Muncii, practicanţii unei astfel de ocupaţii se ocupă cu vânzări de medicamente, aparatură şi servicii medicale și cu furnizarea informaţiilor specializate despre produsele pe care le promovează. Cerinţele sunt, potrivit fişei de post, studii superioare de licenţă, limba română, engleză, abilităţi de vânzări şi marketing, comunicare şi media, deprinderi sociale, de învăţare şi de rezolvare a problemelor.
Dacă reprezentanţii medicali avansează în funcţie, pot ajunge să aibă cele mai mari salarii din industria farmaceutică, care nu sunt mai prejos decât cele din companii puternice din IT, de pildă: "Segmentul marilor companii internationale din industria medicală si farmaceutică continuă sa ofere oportunităţi atractive de formare şi dezvoltare în carieră, deşi pachetele salariale şi de beneficii au fost revizuite si reduse semnificativ faţă de anii anteriori. Rolurile de specialişti în vânzări cu senioritate şi cele de management erau dintre cele mai bine plătite pe piata locală, concurând cu segmentul bancar si telecom", spune Larisa Condriuc, manager de operaţiuni la Manpower Professional.
Situaţia nu s-a schimbat totuşi în materie de ierarhie, confirmă Irina Panzaru: "cel mai bine plătit job in România pe segmentul medical este cel de General Manager (director general) al unei companii din domeniul farmaceutic, caz în care ordinul de marime este de mai multe mii de euro lunar".