De la anul, absolvenţii de liceu vor putea alege între examenul de bacalaureat naţional şi cel profesional. Cei care vor opta pentru susţinerea bacalaureatului profesional vor puteq pătrunde mai uşor pe piaţa muncii, potrivit legiuitorilor, dar nu vor putea urma cursurile în învăţământul superior. Cei care vor susţine bacalaureatul naţional vor putea urma cursurile unei facultăţi. Ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că susţinerea bacalaureatului profesional nu anulează dreptul absolventului de a susţine şi celălalt tip de bacalaureat, care îi permite să se înscrie la universitate.
Totuşi, ce perspective vor avea pe piaţa muncii tinerii care aleg să susţină un tip de bacalaureat sau celălalt?
"Cu siguranţă că cei care vor da Bacalaureatul naţional o vor face în speranţa de a-şi continua studiile. În acelasi timp, ei sunt cei care vor avea acces la poziţii medii gen agent vânzări, operator call center, casier etc, posturi pentru care nu sunt necesare studiile superioare dar nici o calificare într-un anumit domeniu", crede Liliana Graure, branch manager pentru Manpower România.
Pe de altă parte, se vorbeşte despre un acces mai uşor pe piaţa muncii pentru cei care susţin bacalaureatul profesional şi care cel mai probabil, vor proveni din liceele cu profil tehnic şi vocaţional.
"În mod normal, absolvenţii acestor licee ar trebui să aibă o diplomă de calificare tehnică sau vocaţională şi aceea, diploma le înlesneşte accesul pe piaţa muncii. Ţinând cont de faptul că în România este un deficit major în randul tehnicienilor, muncitorilor calificaţi si operatorilor în producţie, aceşti tineri, dacă au obţinut acea diploma de calificare, au toate şansele să îşi găsească destul de facil un loc de muncă", a declarat reprezentantul Manpower.
Potrivit acesteia, efectul global asupra pieţei muncii pe care îl va avea modificarea este o treiere mai mare la nivelul posturilor medii, la care cu greu vor mai avea acces cei cu Bacalaureat vocaţional, însă acest lucru era valabil şi până acum, mai ales că aceştia făceau parte din rândul celor care nu promovau Bacalaureatul.
"De asemenea, dacă se va pune accentul pe o mai bună pregătire tehnică şi pe obţinerea unei calificări la sfârsitul unui liceu tehnic vom reusi să mai diminuam din deficitul de forţă de muncă din rândul muncitorilor calificaţ şi al tehnicienilor", a adugat brand managerul Manpower.
Cum văd angajatorii modificarea examenului de BACALAUREAT din 2013
7 septembrie 2012, 09:45
Ultima modificare în 7 septembrie 2012, 12:45
Vestea că Bacalaureatul se va susţine diferenţiat începând cu anul viitor a dat naştere multor discuţii, legate de dreptul absolvenţilor de liceu de a urma studii superioare sau nu. Odată rezolvată această dilemă de ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, se naşte o altă întrebare: ce efect va avea opţiunea absolvenţilor de a susşine un anumit tip de bacalaureat asupra pieţei muncii?
Etichete: angajatori,
bacalaureat 2012,
diferente,
manpower,
piata muncii,
profesional
Publicat in categoriile: HR
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: HR
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook