Importanța diplomației regale

În cadrul unei discuții despre diplomația regală și rolul său în reprezentarea României în contextul aderării la organizații internaționale, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei României, și Alteța Sa Regală Principele Radu au oferit perspective importante.

Majestatea Sa Margareta a subliniat că diplomația regală pentru România nu se referă doar la personalități individuale, ci la o instituție și un sistem care continuă să aibă impact în relațiile internaționale și naționale. Ea a adus în discuție exemple istorice, precum implicarea Reginei Maria în Tratatul de la Versailles și a Regelui Mihai I în aderarea la structurile euroatlantice.

„Diplomația regală pentru România a durat ani de zile și încă continuă. Și nu este vorba numai de o personalitate sau de niște caracteristici personale. Este vorba aici de un fel de sistem, o instituție care mai există, chiar dacă nu suntem în funcții, nici nu suntem șefi de stat. Este mereu foarte mult de făcut”, a declarat aceasta la Digi24.

Principele Radu a evidențiat că diplomația regală este un proces complex și că fiecare generație regală a avut propriile sale provocări, inclusiv în privința aderării la organizații internaționale. El a subliniat că această sintagmă a „războiului” și a stridențelor este o constantă în istoria monarhiei, iar Coroana a fost mereu implicată în astfel de provocări.

Majestate, de-a lungul istoriei României, Familia Regală a fost implicată în susținerea obiectivelor diplomatice naționale și, dacă ar fi să mă refer doar la exemplele din istoria recentă, obiectivele importante erau aderarea la NATO sau la Uniunea Europeană. Acum discutăm despre Schengen. Cât de mult contează în tot ce înseamnă aceste discuții diplomatice de lungă durată și complicate, personalitatea unui membru a familiei regale?

Principele Radu, despre „discursurile stridente”

Principele Radu a fost întrebat despre cum se raportează familia regală la discursurile stridente care pun sub semnul întrebării importanța NATO și a Uniunii Europene. Alteța Sa Regală a subliniat că istoria arată că, de-a lungul generațiilor regale, au existat perioade tumultuoase și stridente, iar acest aspect nu va dispărea niciodată.

„Nu e nimic nou sub soare. A făcut acest lucru și Carol I în vremea în care avea de a face cu alte mari puteri: Imperiul Austro-Ungar, Imperiul Otoman, Imperiul Rus. L-a făcut și regele Ferdinand în jurul lui 1918, când avea de făcut față altor stridențe, poate nu atât de vulgare precum cele de astăzi, dar foarte tăioase.

A făcut o Carol al II-lea într-o perioadă îngrozitoare a continentului, în cea mai practic cumplită perioadă pe care a cunoscut-o continentul în secolul XX și, mai ales, a făcut-o Regele Mihai I, care a trăit mai multe Românii odată. Așa că, această sintagmă a războiului nu ne va părăsi niciodată. Fiecare generație regală a avut parte de războiul sau războaiele ei, unele devastatoare, niciodată nu vor lipsi stridențele, niciodată nu vor lipsi manifestările dictatoriale, acele de a subjuga pe altul și Coroana niciodată nu va avea o perioadă lină și fericită”, a spus Principele Radu.

Ce înseamnă lupta pentru democrație?

În legătură cu lupta pentru democrație, Principele Radu au evidențiat că aceasta implică adaptabilitate la schimbările epocii. A menționat că în 1989, evenimentele au fost un act de importanță istorică imensă, iar astăzi, lupta pentru democrație înseamnă să rămânem vigilenți și să adaptăm conceptul de democrație la realitățile prezente.

„Cred că înseamnă, la fiecare epocă, altceva. E un lucru pe care acum 30 de ani n-aș fi știut să vi-l spun. În ’89 a fost un act de o imensă importanță istorică, Căderea Cortinei de Fier și ridicarea societăților țărilor care au stat sub comunism”, a spus acesta.

Discuția a adus în prim-plan și momente istorice, cum ar fi sprijinul acordat de alte capete încoronate în ’89, subliniind contribuția la aderarea României la NATO, iar Principele Radu a evidențiat și sprijinul acordat de Regele Mihai în lupta pentru aceleași obiective.

„Primul telefon pe care Regele l-a primit cred că undeva în 16 decembrie, a venit de la președintele Francois Mitterrand, care a avut o discuție confidențială, noi nu suntem la curent cu conținutul ei, dar a fost primul care l-a sunat pe Rege. Au urmat Regele Spaniei, Regele Belgiei, dar vedeți că după ce au trecut anii și Regele a început să militeze pentru NATO, întâmplător sau nu, acestea sunt țările care au susținut cel mai mult România”, a răspuns Principele Radu.