Taxele vamale la importul de carne de pui vor creste de la 45% la 70%, pe o perioada de 6 luni, pana la data de 15 august 2006, conform unei hotarari adoptate luni de Guvern. Purtatorul de cuvant al Guvernului Oana Marinescu a declarat ca taxa la importul de carne de pui a fost marita cu scopul de a „proteja productia interna, in conditiile in care, din cauza prezentei gripei aviare pe teritoriul Romaniei, există stocuri foarte mari de marfa la producatorii interni de carne de pui&
Taxele vamale la importul de carne de pui vor creste de la 45% la 70%, pe o perioada de 6 luni, pana la data de 15 august 2006, conform unei hotarari adoptate luni de Guvern.
Purtatorul de cuvant al Guvernului Oana Marinescu a declarat ca taxa la importul de carne de pui a fost marita cu scopul de a „proteja productia interna, in conditiile in care, din cauza prezentei gripei aviare pe teritoriul Romaniei, există stocuri foarte mari de marfa la producatorii interni de carne de pui”. Oana Marinescu a subliniat ca aceasta masura a fost adoptata cu acordul Comisiei Europene.
De asemenea, Hotararea de Guvern prevede scurtarea listei marfurilor care beneficiaza de exceptarea sau reducerea temporara a taxelor vamale de import. Astfel, din această lista vor fi scoase, pentru anul 2006, 50% dintre pozitiile tarifare pentru produsele industriale ai 35% dintre cele pentru produsele agricole.
Scurtarea listei marfurilor care beneficiază de exceptarea sau reducerea temporara a taxelor vamale de import este posibila datorita cresterii competitivitatii produselor industriale finite pe piata interna si la export, ca urmare a diminuarii impactului in costurile de fabricatie a preturilor materiilor prime si semifabricate. De asemenea, au fost excluse din lista anumite produse care se pot realiza in Romania, ca urmare a modernizarii si a investitiilor recente, precum si produsele care au o pondere mica la importul din tarile UE.
Sursa: Capital, 13 februarie 2006