Președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a venit cu detalii importante despre noua lege a pensiilor și procesul de recalculare. Proiectul, cu implicații majore pentru sistemul de pensii din România, a fost adoptat marți de Senat.
Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a făcut declarații după ce Senatul a adoptat, marți, proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii. Conform proiectului, pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o nouă formulă.
Impactul bugetar al noii legi a pensiilor
Daniel Baciu a precizat că impactul bugetar pentru aplicarea noii legi a pensiilor este estimat la 15 miliarde lei pentru anul 2024, începând cu 1 ianuarie. De asemenea, recalcularea pensiilor, care va începe de la 1 septembrie 2024, va avea un impact bugetar de 10 miliarde lei. Fondurile sunt prevăzute în Bugetul Asigurărilor Sociale și vor fi incluse în legea bugetului pe anul viitor.
Baciu a menționat că aproximativ 5 milioane de pensii vor fi recalculate, în contextul finalizării procesului de digitalizare a CNPP.
„Vorbim de aproximativ 5 milioane de pensii care se vor recalcula, adică practic noi suntem la sfârșitul procesului de digitalizare, suntem la 95%. Vom finaliza acest proces până la sfârșitul anului, astfel încât cu 1 septembrie, exact cum prevede noua lege a pensiilor, oamenii deja să primească pensiile recalculate”, a spus președintele CNPP.
Cum vor crește pensiile în 2024?
Șeful CNPP a spus că pensiile vor crește în două etape în 2024: o creștere generală din 1 ianuarie pentru toți pensionarii și o recalculare pe noua formulă din 1 septembrie.
Creșterea pensiilor va varia în funcție de profilul profesional al fiecărui pensionar. Se estimează că aproximativ 3 milioane de pensii vor crește, cu variații în funcție de istoricul profesional al fiecărui individ.
„Contează foarte mult parcursul profesional, contează foarte mult stagiul de cotizare, contează foarte mult valoarea indicelui de corecție pe care l-a avut în momentul ieșirii la pensie. Deci nu mai este o creștere în procent fix, cum este de la 1 ianuarie, ci este o creștere în funcție de constantele, de variabilele, pe care vi le-am spus”, a punctat Daniel Baciu.
Implementarea softului de recalculare a pensiilor
Legat de softul necesar pentru recalcularea pensiilor, acesta va fi implementat după publicarea legii în Monitorul Oficial. Legea finanțelor nu permite angajarea de credite bugetare pentru noul soft înainte de finalizarea și publicarea legii.
După publicare, vor fi elaborate și normele de aplicare ale legii, urmate de dezvoltarea programului informatic adecvat.
„Avem trei luni de zile să facem aceste norme, și după aceea vom putea efectiv să facem noul program informatic care să respecte întocmai prevederile noii legi a pensiilor”, a concluzionat Daniel Baciu.