Ministrul Muncii a vorbit joi despre recalcularea dosarelor de pensii. Ea a oferit detalii importante despre majorarea semnificativă a pensiilor. În 2024, vor exista două creşteri ale veniturilor pensionarilor, iar cei mai norocoşi vor avea pensii mărite chiar şi cu 40%.
Ministrul Muncii anunță o majorare de până la 40% a pensiilor
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a oferit un interviu pentru Realitatea PLUS, joi, 2 noiembrie 2023. Aici, ea a oferit informații valoroase pentru pensionari. Declarațiile ei au venit după publicarea noii legi în transparență. Cu această ocazie, a vorbit despre majorări ale pensiilor care pot atinge chiar și procente mari, de până la 40%.
Ministrul a precizat că pensionarii nu vor avea parte de micșorări ale pensiilor. Exemplul oferit de ea este cel al unui cetățean român cu un stagiu de cotizare de 35 de ani în baza salariului minim pe economie. În prezent, el primește o pensie minimă de 1.125 de lei. După recalculare va încasa aproximativ 2.000 de lei.
„Daca luăm cazul unui barbat care a contribuit timp de 35 de ani la sistemul public de pensii pe salariul minim vom constata ca si acesta se afla sub indemizatia minima sociala. Dupa recalculare vom constata ca un barbat care are 18 puncte de pensie acum va avea o crestere de 87,4% adica va ajunge la o pensie de 1961 de lei. Intre 115 si 1961 diferenta este consistenta”, a spus oficialul, potrivit realitatea.net.
Bucura Oprescu a clarificat și noutățile semnificative ale acestei legi. Pentru prima dată, cuantumul pensiei va lua în considerare și sporurile, primele și al treisprezecelea salariu.
De asemenea, cetățenii care optează să continue să lucreze pentru o perioadă mai îndelungată vor primi puncte bonus pentru fiecare an lucrat.
„Toate pensiile vor creste de 2 ori. Vor creste prima data in ianuarie prin majorarea de 13,8% care este prevazuta de lege si pe care fiecare pensionar o va primi. (…) Pana la 1 septembrie toate pensiile romanilor vor fi recalculate si incepand cu luna septembrie fiecare roman va primi noile taloane de pensie.
Ca urmare a acestei recalculari veti constata ca inclusiv pentru romanii care se afla in indemnizatia minima sociala 1125 de lei acum ca vom avea romani care vor avea pensii esential mai mari”, a declarat ministrul Muncii pentru postul TV.
3 milioane de romani vor primi pensii mai mari
Ministrul Muncii anunță că majoritatea românilor vor beneficia de creșteri de pensii după recalculare. Ea estimează că în această categorie vor intra 3 milioane de romani.
„În cazul acelora la care in urma recalcularii vom avea situatii in care pensia dansilor rezultata sa fie mai mica trebuie sa stie ca se va mentine cuantumul cel mai favorabil, adica nicio pensie nu va scadea”, a adăugat Bucura Oprescu.
Oficialul a abordat și tema impactului pe care îl va avea creșterea pensiilor asupra bugetului de stat. Ea explică faptul că cheltuielile cu pensiile vor atinge un nivel de 11,35 miliarde.
„În acest moment avem o cheltuiala lunara cu pensiile undeva in jur de 9,7 miliarde de RON, vom avea ca urmare a primei majorari cea din ianuarie o crestere a impactului lunar la 11,35 miliarde si ca urmare urmare a recalcularii o crestere a 13,84 de miliarde” a spus ministrul Muncii.
Ea explică faptul că România a fost obligată prin PNRR să asigure o continuitate și o sustenabilitate a legii pensiilor. De aceea au fost introdusă prevederea referitoare la indexarea pensiilor cu rata inflației.
„Una dintre conditionalitatile pe care Romania a trebuit sa o indeplineasca din cauza angajamentelor luate anterior prin PNRR a fost acela fara modificari ad hoc la legea pensiilor si de asigurare a sustenabilitații acesteia. Pentru asigurarea sustenabilitatii, pentru a fi siguri ca veniturile romanilor pot fi platite intotdeauna de statul roman s-a venit cu acest mecanism care are un singur obiectiv: sustenabilitatea sistemului public de pensii”, potrivit ministrului.
Guvernul încurajează munca
Simona Bucura Oprescu a explicat și modul în care oficialii au intenționat să încurajeze munca, prin oferirea de puncte suplimentare. Ea a explicat și că noua lege prevede că femeile beneficiază pentru fiecare copil născut de o reducere cu 6 luni a vârstei de pensionare.
„Încurajam munca prin faptul ca romanii care au cotizat peste 25 de ani in sistemul public de pensie vor avea pentru fiecare an lucrat un numar de puncte suplimentare.
Pentru cei intre 25 si 30 de ani 0,50 de puncte, pentru cei care au cotizat peste 30 de ani vor avea 0,75 de puncte, pentru cei care au cotizat peste 35 de ani vor avea un punct
Pentru femei venim cu o crestere treptata a varstei de pensionare si cu elemente compensatorii astfel incat femeile – va rog sa va ganditi la 2 elemente esențiale – concediul de maternitate este de fapt perioada contributiva si la faptul ca pentru fiecare copil o femeie beneficiaza de 6 luni pentru reducerea varstei de pensionare”, a mai spus Simona Bucura Oprescu.