Statul român le plătește 1.281 de lei. Decizie pentru zeci de mii de vârstnici. E garantat prin lege

pensii, pensie, pensia, pensionari

SURSA FOTO: Dreamstime

Majorare pensii. Nu toți pensionarii se vor bucura la toamnă. Ce pensie vor primi, de la 1 septembrie 2024, cei care au muncit doar cinci ani de zile?

Majorare pensii. Ce pensie vor primi cei care au muncit doar cinci ani?

Majorare pensii. Nu toți pensionarii se vor bucura la toamnă. Ce pensie vor primi, de la 1 septembrie 2024, cei care au muncit doar cinci ani de zile?

Cei care au doar cinci ani de vechime în muncă primesc lunar 1.281 de lei de la statul român. Stagiul minim de cotizare necesar este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani. Cei care au contribuit doar cinci ani la sistemul public de pensii primesc „pensia minimă socială”, o indemnizație oferită de statul român oamenilor aflați în situații vulnerabile.

Casele Teritoriale de Pensii sunt responsabile cu indemnizațiile sociale. Ele sunt calculate ca diferență între cuantumul stabilit prin lege și valoarea pensiei cuvenite, conform Legii nr. 263/2010, în care se vorbește despre sistemul unitar de pensii publice. Pentru a beneficia de indemnizația socială, un individ trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • să fie pensionar al sistemului de pensii publice, indiferent de data la care s-a pensionat;
  • pensia cuvenită sau aflată în plată să nu depășească 1.281 de lei;
  • să fie domiciliat în România.

Valoarea pensiei minime în 2024

De la 1 ianuarie 2024, pensia minimă a crescut la 1.281 lei. De la 1 septembrie 2024, pensia minimă va fi recalculată.

Pentru a primi pensia minimă, oamenii trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • să aibă vârstă standard de pensionare (65 de ani pentru bărbați, 61 de ani și 3 luni pentru femei, cu posibilitatea de pensionare anticipată la 60 de ani cu un stagiu minim de cotizare de 15 ani);
  • stagiu minim de cotizare: 15 ani;
  • să nu aibă alte venituri din pensii mai mari de pensia minimă.

De la 1 ianuarie 2024, pensiile publice au fost majorate cu 13,8%. O a doua creștere va avea loc pe data de 1 septembrie 2024, ca urmare a recalculării lor. Se estimează o creștere semnificativă, datorită indicelui de inflație și a creșterii salariului mediu brut.

Recalcularea pensiilor se va face conform noii formule de calcul, care ia în considerare valoarea punctului de pensie și punctajul mediu anual, calculat pe baza stagiului de cotizare și a veniturilor din contribuții.

Cine se ocupă de recalcularea pensiilor?

Casa Națională de Pensii și Asigurări Sociale (CNPP) va recalcula automat pensiile tuturor. Pensiile recalculate vor fi plătite începând cu octombrie 2024. Se poate solicita recalcularea pensiei mai devreme dacă solicitantul îndeplinește anumite condiții, cum ar fi obținerea unui nou stagiu de cotizare.

Puteți afla mai multe informații AICI.