Prețul gazelor naturale pentru ruși a suferit de la 1 iulie cea mai mare majorare din ultimii 11 ani. Decizia vine pentru a susține gigantul Gazprom care a înregistrat pierderi record anul trecut.
Gazprom majorează prețurile la gaze pentru ruși
Guvernul rus a pus în aplicare cea mai mare creștere a tarifelor la gaze naturale din ultimii 11 ani pentru a susține bugetul Gazprom. Asta după ce gigantul energetic a înregistrat o pierdere netă record anul trecut, transmite Pravda.
Într-un decret emis de guvernul de la Moscova, este prevăzut că, începând cu 1 iulie, prețurile reglementate la gaze pentru toate categoriile de consumatori vor crește cu 11,2%.
Cu toate acestea, se remarcă faptul că, în același timp, plățile globale pentru locuințe și servicii de utilități publice au crescut cu 9,8%, iar companiile de distribuție care furnizează energie electrică, apă și gaze și-au majorat tarifele pentru toate categoriile de consumatori cu 9,1%.
Acest lucru înseamnă că cetățenii ruși vor plăti cu 20% mai mult pentru gaz în următorii doi ani și că prețurile la gaz vor crește cu 34% de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.
Prețurile gazelor în Rusia nu au crescut niciodată atât de rapid în ultimii ani. Ultima creștere a tarifelor la gaze – 15% într-un singur an – a avut loc în 2013.
Cu toate acestea, o deteriorare semnificativă a finanțelor Gazprom a determinat autoritățile ruse să crească povara asupra consumatorilor în 2024.
Gigantul rus a înregistrat pierderi record anul trecut
O analiză a UK Defence Intelligence a arătat în mai pierderile financiare fără precedent ale companiei ruse de stat Gazprom.
Analiștii au amintit că Gazprom a raportat cea mai mare pierdere anuală din ultimii 25 de ani. Veniturile Gazprom s-au prăbușit cu aproximativ 30% în 2023, ceea ce a dus la o pierdere anuală netă de aproximativ 6,9 miliarde de dolari americani.
După cum se arată în raport, invazia Rusiei în Ucraina în 2022 și deteriorarea consecventă a relațiilor cu Occidentul „au constrâns grav operațiunile Gazprom”.
Analiștii britanici consideră că o reorientare completă a exporturilor Gazprom de pe piețele europene va continua să limiteze profitabilitatea acesteia cel puțin până în 2030.
Deși Gazprom a fost în măsură să redirecționeze o parte din fluxul său către piețe alternative, evaluarea a estimat că acestea vor reprezenta doar 5-10% din vânzările europene pierdute în 2023.
Gazprom a plătit peste 28 de miliarde de dolari în bugetul Rusiei în 2023, reprezentând aproape 9% din veniturile bugetare totale ale Federației Ruse, potrivit serviciilor de informații britanice.