Luni, senatul a respins o propunere făcută de parlamentarii AUR. Această propunere prevedea o mărire a alocației pentru copiii din țară încă din luna ianuarie a anului curent.
Actul normativ prevedea ca de la începutul lui 2022, alocația s-ar fi majorat până la suma de 600 de lei pentru copiii nou născuți și inclusiv, cei de doi ani și cei cu handicap, până la 18 ani. Totodată, aceeași propunere arată că pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani această alocație va crește până la 300 lei.
Motivul, scăderea demografică
În același act, se mai prevedea ca alocațiile să fie mărite până la 600 lei pentru copiii din familii mai mari (cu mai mult de doi copii) până la vârsta de 18 ani. Rodica Boancă, senatorul AUR a declarat că această inițiativă este cât se poate de justificată fiindcă, după spusele ei ”ne îndreptăm spre o prăpastie demografică”, având în vedere că în momentul de față natalitatea este la cel mai jos nivel din ultimii 90 de ani iar în 2021 s-au născut doar 180.000 de copii pe teritoriul țării.
Totodată, așa cum arată un raport Eurostat aceasta nu este doar o problemă locală, ci un pe plan global. În ultimii 60 ani datele arată că populația Europei este în scădere.
Drept răspuns, Irineu Darău, senat USR susține că această propunere făcută de parlamentarii AUR este neconstituțională având în vedere că ”introduce discriminare în funcţie de numărul de fraţi pe care îi are sau nu un copil”.
Este de luat în considerare că la momentul actual această propunere se află în circuitul parlamentar. Cât despre aprobarea sa, liderul PNL, Florin Cîțu va putea fi luată în considerare ori în următorul buget din 2023 sau chiar anul acesta, dacă va fi, mai întâi, aprobată în parlament.
„Bugetul a fost făcut pe legislaţia în vigoare. Dacă trece acest proiect, atunci va fi luat în calcul la următorul buget sau la rectificarea bugetară. Dar până atunci nu poate fi luat în calcul”, a mai declarat fostul premier.