Semnal de alarmă cu privire la o creştere a ratei şomajului, după cele mai recente intenţii vehiculate în legătură cu Banca Centrală Europeană!
Dacă BCE va majora dobânzile, s-ar putea ajunge la o creştere a somajului!
BCE încearcă să tempereze costurile cu energia şi ar putea reduce nota de plată a europenilor pentru combustibili prin majorarea ratelor dobânzilor.
Institutul de cercetare economică (DIW) este însă de părere că asta va afecta producţia industrială şi va duce la o creştere a şomajului, notează agenţia Reuters.
Rata anuală a inflaţiei în zona euro a atins nivelul record de 7,5% în martie, de la 5,9% în februarie, indică datele preliminare ale Eurostat, date publicităţii săptămâna trecuta. Analiştii estimau un nivel de 6,7% pentru luna trecută.
Este un nivel record pentru zona euro şi depăşeşte cu mult obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE) de 2%.
Creşterea dobânzilor ar duce la aprecierea monedei euro, astfel încât costul energiei ar scădea, deoarece aceste materii prime sunt în principal denominate în dolari.
„Datele pentru Germania arată că majorarea dobânzilor ar duce la scăderea inflaţiei de bază cu 0,2% şi la creşterea preţurilor combustibilului şi căldurii cu până la 4%. În acelaşi timp, majorarea dobânzilor ar afecta semnificativ producţia industrială şi ar creşte şomajul, în timp ce redresarea economiei este deja lentă”, potrivit raportului DIW.
În ciuda presiunilor, BCE nu şi-a luat niciun angajament în privinţa creşterii dobânzilor
Până la acest moment, BCE nu şi-a luat niciun angajament în această privinţă, argumentând că războiul din Ucraina a creat incertitudini deosebite. Totuşi, unii oficiali fac presiuni pentru majorarea dobânzilor.
„Dacă va scădea inflaţia, va fi afectată redresarea economiei. Cu toate acestea, este crucial ca BCE să-şi îndeplinească responsabilităţile şi să transmită că va adopta măsurile necesare”, se mai arată în raportul publicat de DIW.
La şedinţa de politică monetară ce a avut loc în urmă cu o lună, pe 10 martie, Consiliul guvernatorilor BCE a hotărât că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv, minus 0,50%.
Următoarea reuniune a BCE este programată pentru ziua de joi, 14 aprilie.