urmeaza este real negativ.
Recent, guvernatorul BNR anunta ca rata economisirii in Romania este in scadere inca de la jumatatea anului trecut. Decizia BNR a fost imediata: majorarea cu 1% a dobanzii cu care banca centrala atrage depozitele bancilor comerciale. Efectele nu au intarziat sa apara. Perioada de vara a fost caracterizata initial de o usoara crestere a dobanzilor acordate de bancile comerciale depozitelor constituite de persoanele fizice. Bonificatiile de dobanda au fost acordate pe o perioada limitata, ocazionata de aniversari specifice fiecarei banci.
O alta modalitate de majorare a randamentelor la depozite a fost data sub forma unor jumatati de procente peste dobanda de baza la depozitele constituite pe perioade mai lungi si la cele cu valori ridicate. Dupa ce au incercat sa tina pasul cu dobanda de referinta a BNR si cu cea de pe piata interbancara, bancile comerciale s-au vazut nevoite, in a doua parte a lunii august, sa intervina ceva mai ferm pe piata dobanzilor la depozite. „Vitaminizarea” initiala a dobanzilor, prin diverse artificii de bonificatii conditionate, a fost acum operata la nivel general. Majoritatea bancilor au ascultat de sfaturile si deciziile BNR si au majorat dobanda la toate tipurile de depozite – si persoane fizice, si persoane juridice. Majorarile operate in ultimele doua saptamani se incadreaza insa intre 0,5% si 1% peste dobanda practicata initial. Avem acum de-a face cu dobanzi de 12,5% pentru depozitele constituite pe o luna si de 13,5%-14% pentru cele constituite pe trei luni de zile.
Pana la sfarsitul anului nu mai sunt decat patru luni, motiv pentru care o analiza a noilor randamente bancare comparativ cu inflatia si deprecierea anuntata a leului ar fi indicata. In ciuda diverselor probleme aparute pe piata internationala, dar mai ales pe cea interna, de la cresterea dolarului intr-o perioada in care Romania plateste factura energetica (factura se achita in dolari), la scumpirile anuntate pentru lunile de toamna, BNR sustine ca tinta de inflatie de 14% pentru sfarsitul anului va fi cu siguranta atinsa. Chiar daca va avea de suferit cresterea economica, ce „poate sa fie cu 0,5% mai mica decat cea prognozata, dar sa avem in continuare o scadere sustenabila a inflatiei”, dupa cum declara guvernatorul BNR, chiar daca aprecierea leului in termeni reali va fi mai mica de 2%, inflatia ramane batuta in cuie. In aceste conditii, cat de avantajoasa ramane economisirea in lei pana la sfarsitul anului, la actualele dobanzi majorate?
5,6% – inflatia pana la sfarsitul anului
La sfarsitul lunii iulie 2003, rata inflatiei pentru ultimele 12 luni (modul de calcul al inflatiei an pe an) a fost de 14,8%. Acest eveniment s-a produs dupa ce la sfarsitul lui iunie, comparativ cu iunie 2002, inflatia atinsese un minim istoric de 14%, minim egal cu tinta de inflatie stabilita la nivel macroeconomic de Romania pentru intreg anul 2003. Practic, pentru ultimele luni ale lui 2003, pentru a ne incadra in tinta prognozata de inflatie, rata decembrie la decembrie, trebuie sa fie operata o scadere de aproximativ un procent. Prin extensia calculului vom observa ca in cele patru-cinci luni care mai sunt pana la sfarsitul anului, persoanele care au economiile pastrate in lei in depozite pe termen de o luna sau de trei luni vor avea de pierdut cam 1% din banii depusi in banci, dobanzile bancare existente pe piata, chiar majorate, fiind in continuare real negative. „Consider ca tinta de inflatie va fi atinsa la limita, in conditiile cresterii tarifelor la gaze si electricitate, iar asta va insemna ca vom avea o inflatie cumulata de aproximativ 6,5% pe ultimele cinci luni ale anului, fata de 7,0% pe primele sapte luni. Astfel, o dobanda la depozite de 13,5% echivaleaza cu 5,6% in intervalul de cinci luni, situandu-se cu aproape 1% in teritoriul „real negativ” – neremunerator pentru deponent. Daca luam in considerare si o inflatie probabila pe august de 0,8%, vom ramane cu o inflatie cumulata de maximum 5,7% pe ultimele patru luni ale anului, dar si in acest caz dobanda de 13,5% echivaleaza cu numai 4,5% in cele patru luni – tot real negativa”, ne-a declarat Radu Limpede, analist financiar.
Nici majorarile de dobanda operate de BCR, cea mai mare banca din sistem, nu lasa speranta ca in aceste patru luni care urmeaza sa avem vreun castig de pe urma depozitelor in lei la banci. Ultimele modificari indica o majorare la 13% pentru depozitele pe o luna si la 14% pentru cele pe trei luni. Majoritatea bancilor au stabilit acum aceste randamente la 12,5%, respectiv 13,5%. si in cazul BCR avem de-a face cu o pierdere de aproximativ un procent pentru economiile din urmatoarele patru luni. Doar in cazul in care depozitul ar fi constituit pe sase luni, dobanda acordata de BCR ar acoperi rata inflatiei din ultimele patru luni ale lui 2003.
Majorarile de dobanda la depozite nu acopera inflatia
4 septembrie 2003, 12:00
Ultima modificare în 4 septembrie 2003, 15:00
urmeaza este real negativ.Recent, guvernatorul BNR anunta ca rata economisirii in Romania este in scadere inca de la jumatatea anului trecut. Decizia BNR a fost imediata: majorarea cu 1% a dobanzii cu care banca centrala atrage depozitele bancilor comerciale. Efectele nu au intarziat sa apara. Perioada de vara a fost caracterizata initial de o usoara crestere a dobanzilor acordate de bancile comerciale depozitelor constituite de persoanele fizice. Bonificatiile de dobanda au fost acordate pe o p
Etichete: anului,
arhiva,
inflatie,
sfarsitul,
ultimul
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- O idee pentru un sejur agreabil: Moeciu
- Cinepublicitatea creste incet, dar sigur
- Casele ,,adevarate,, costa cel putin 50.000 de euro
- Leul joaca la doua capete si castiga
- Adrian Cocos: ,,De cativa ani sunt un impatimit al domeniului apiculturii.
- Cine se sperie de jazz-ul acid?
- Dobanda si comisioanele bancare sunt negociabile
- Subventii scandaloase
- Parerea mea
- Criza de energie ameninta Europa