Piaţa Rasdaq a rămas în umbră în acest an, valoarea tranzacţiilor zilnice efectuate cu emitenţide pe piaţa secundară fiind din ce în ce mai mică. Situaţia este normală în condiţiile în care nici piaţa principală nu se simte mai bine, iar investitorii aproape au dispărut. Evoluţia cotaţiilor din perioada următoare rămâne un mare de semn de întrebare, dictată fiind de direcţia pieţelor externe şi de mersul economiei autohtone. Rezultatele financiare ale companiilor su
Piaţa Rasdaq a rămas în umbră în acest an, valoarea tranzacţiilor zilnice efectuate cu emitenţi
de pe piaţa secundară fiind din ce în ce mai mică.
Situaţia este normală în condiţiile în care nici piaţa principală nu se simte mai bine, iar investitorii aproape au dispărut. Evoluţia cotaţiilor din perioada următoare rămâne un mare de semn de întrebare, dictată fiind de direcţia pieţelor externe şi de mersul economiei autohtone. Rezultatele financiare ale companiilor sunt singurele elemente sigure pentru cei care încă mai speră la obţinerea unor randamente pozitive din investiţia bursieră. Neptun Câmpina este una dintre societăţile de pe Rasdaq care au reuşit, anul trecut, o majorare substanţială a cifrei de afaceri şi a profitului.
Conform ultimelor date disponibile, compania a înregistrat, în primele nouă luni ale anului trecut, o cifră de afaceri netă de 48,5 milioane lei, cu peste 30% mai mare decât cea din perioada similară a anului 2007. Profitul net a consemnat aceeaşi dinamică, urcând până la 5,95 milioane lei, faţă de 4,57 milioane lei.
Societatea din Câmpina, principalul producător din România de transmisii mecanice (reductoare, motoreductoare, angrenaje, echipamente pentru extracţia petrolului şi minerit), a efectuat investiţii în valoare de peste zece milioane euro în perioada 2005-2007, reuşind să îşi diversifice activitatea astfel încât să nu depindă de un anumit sector.
Investiţiile programate pentru 2008 se ridicau la aproximativ trei milioane lei. Acţiunile Neptun Câmpina sunt interesante în acest moment nu numai datorită indicatorilor (cum ar fi PER de 4 la preţul de 7,7 lei pe acţiune), ci şi a dividendelor acordate în ultimii ani. Pentru 2007, valoarea dividendelor s-a ridicat la 7,38 milioane lei (1,667 lei/acţiune), cu 40% mai mare decât în anul precedent.
Dacă ponderea se menţine, dividendele pentru 2008 vor fi chiar mai mari. Riscurile însă sunt pe măsură. Pe lângă cele aferente sectoarelor de activitate, majoritatea clienţilor lucrează în sectorul petrolier şi în cel auto, titlurile nici nu sunt tranzacţionate în fiecare şedinţă din cauza lichidităţii extrem de reduse.
Mai mult, acţionarul majoritar, Metaleuroest Câmpina, a efectuat majorări succesive de capital, trei în ultimele 12 luni, prin care şi-a majorat participaţia până la 91,1% de la 85,4% acum un an. Dacă acţionarul majoritar va continua achiziţia de acţiuni, aşa cum se observă şi din ultimele raportări, compania ar fi putea fi delistată.
LICHIDITATE SCĂZUTĂ
Acţiunile Neptun Câmpina s-au depreciat cu aproape 41% în ultimele şase luni, de la 13 lei până la 7,7 lei. În 2009 au fost efectuate tranzacţii cu acţiuni NEPT doar în trei şedinţe de tranzacţionare, cotaţia rămânând neschimbată.