Majoritatea bulgarilor cred că Borisov este corupt și se tem să raporteze acte de corupție

Aproape tot atâția (65%) spun că se tem de consecințe pentru ei dacă raportează corupția forțelor de ordine. În același timp, unul din cinci (19%) recunoaște că a plătit mită într-o formă sau alta. Acest lucru este demonstrat de datele detaliate dintr-un sondaj sociologic comandat de Transparency International, date publicității săptămâna trecută de Barometrul Global al Corupției (UE), conform dnevnik.bg

În Bulgaria, a fost realizat de TNS BBSS, în perioada 13 octombrie – 6 decembrie 2020, în rândul a 3.000 de persoane. Acestea arată că, deși prim-ministrul a fost perceput la acea vreme ca un simbol al corupției în cabinet, nici miniștrii săi nu au rămas cu mult în urmă. Întrebați dacă oficialii guvernamentali sunt corupți, 49% spun că „aproape toți” sunt corupți și 41% spun „unii / niciunul”. Aceasta este o opinie înregistrată la cel puțin 3 luni după ce Borisov a înlocuit patru miniștri, sub presiunea protestelor.

79% dintre cei chestionați au declarat că nu au încredere în autorități

Rezultatele arată că cu jumătate de an înainte de alegerile din 4 aprilie, un impresionant procent de 79% dintre cei chestionați au declarat că nu au încredere în autorități (guvern, politicieni, funcționari din instituții publice sau orice altă agenție). Grupul celor care au spus că nu au încredere în ei a fost de 43%.

Autoritățile locale primesc un credit de încredere puțin mai mare, dar din nou un total de 58% dintre bulgarii participanți declară că nu au încredere în acestea. O explicație a motivului pentru care oamenii din Bulgaria se tem să raporteze corupția este opinia lor vizavi de justiție și poliție. În sondaj, 40% au spus că toți magistrații sunt corupți, iar alți 46% au declarat că unii dintre ei sunt corupți. Ceva mai bine este în poliție – 34% dintre cei care au răspuns la întrebări spun că aceasta e total coruptă și 58% admit că există unii polițiști corupți.

Bulgarii nu au o opinie foarte bună nici privind oamenii de afaceri – 34% spun că directorii companiilor sunt cu siguranță implicați în corupție, aceeași opinie o au 32% dintre respondenți despre bancheri. Aproape o treime (31%) spun că toate organizațiile neguvernamentale sunt corupte. Aceasta este mai mult decât opinia (27%) că președintele Rumen Radev este corupt, la fel și oamenii din instituția sa, unde Parchetul a avut vara trecută o acțiune demonstrativă, care a provocat însă un efect contrar și proteste. Întrebați unde au dat mită, au dat cadouri sau au oferit servicii funcționarilor publici, bulgarii au răspuns:

19% – spitale publice (conduce România cu 22%, urmată de Lituania cu 19%, Ungaria cu 18% și Croația cu 15%)

15% – la poliție (nicio altă țară nu are un rezultat atât de mare, cel mai aproape sunt România și Croația, cu câte 7% fiecare)

13% – în instanțe (doar Belgia are 12%, toate celelalte state au sub 10%)

11% – școli publice (cel mai mare rezultat din UE, împreună cu România)

8% – în instituțiile care emit documente, inclusiv carduri de identitate, permise de conducere etc. (conduce România cu 9%)

5% – în instituțiile pentru ajutoare de șomaj sau plăți sociale (conduc România și Croația cu 7% fiecare, urmată de Ungaria cu 6%).