Majoritatea creditele imobiliare acordate în perioada „balonului imobiliar“ din România au fost de sub 50.000 de euro şi au avut ca destinaţie achiziţia de imobile vechi, a declarat Emanuel Odobescu, directorul general adjunct al Piraeus Bank, în cadrul unui seminar organizat de Finmedia.

„În România nu văd o piaţă imobiliară. Toate creditele acordate când era un «bubble» au fost de sub 50.000 de euro şi au fost luate pentru achiziţia de apartamente vechi. Dacă vă uitaţi la ansamblurile rezidenţiale finalizate, sub 20% din ele sunt locuite“, a menţionat Emanuel Odobescu.

Acesta a subliniat că procesul de creditare va fi reluat abia când se va consuma excesul acumulat în ultimii 3 ani. „Lumea are câte două-trei televizoare, s-a dublat numărul de maşini. Creditarea se va relua în momentul cosumării excesului acumulat“, a spus oficialul băncii.

Odobescu a mai arătat că încrederea populaţiei în piaţa imobiliară s-a deteriorat vizibil, în cadrul Piraeus Bank doar 7,7% din cererile depuse în acest an vizează creditele imobiliare, 6% cele de nevoie personal, majoritatea mergând câtre operaţiunile de overdraft.

Românii cu cele mai mici împrumuturi din regiune

Cu toate acestea, România are cele mai mici împrumuturi pe cap de locuitor din regiune, de circa 1.090 de euro, urmată de Bulgaria cu 1.246 de euro, Slovacia cu 2.489 euro, Ungaria cu 2.882 euro, Cehia cu 3.558 euro şi Croaţia cu 3.749 de euro pe cap de locuitor.

Odobescu a mai precizat că nivelul chiriilor din România este revoltători în comparaţie cu ţările din regiune, nivelul ridicat fiind explicat şi de numărul mic de locuinţe date spre închiriere.

0-39692-tabel.jpg
SURSA: Piraeus Bank

Pentru a sublinia situaţia în care ne aflăm, Odobescu a anunţat că numărul creditelor îndoielnice s-a dublat în acest an, restanţele persoanelor fizice mai mari de 30 de zile au crescut cu 176% până la 895.595 şi că firmele cu activitate suspendată a crescut în primele 9 luni cu 1.228%  la 112.893.