Majoritatea germanilor vor ca Lambrecht să demisioneze din funcția de ministru al Apărării

Sursă: Twitter

Majoritatea germanilor sunt de părere că ministrul Apărării, Christine Lambrecht, ar trebuie să demisioneze din funcția pe care o are. Unii sunt de părere că aceasta nu a abordat cum trebuie războiul din Ucraina.

Majoritatea germanilor vor ca Lambrecht să demisioneze din funcția de ministru al Apărării

Lambrecht a fost criticată recent pentru că a gestionat greșit politicile de apărare ale țării și a abordat cu ușurință războiul din Ucraina.

Publicat în cotidianul german The Bild, un sondaj realizat de Institutul pentru noi răspunsuri sociale (INSA) arată că două treimi dintre germani doresc ca Christine Lambrecht să demisioneze din funcția de ministru al apărării al Germaniei – în proporție de 64%.

Doar 15% au ales-o pentru a rămâne în funcție și doar 9% i-au descris performanța ca fiind pozitivă. Pe de altă parte, 59% dintre germanii care au participat la sondaj au dezaprobat prestația ei ca ministru al Apărării.

Ministrul Apărării a reflectat asupra unui an care s-a încheiat cu „un război care face ravagii în mijlocul Europei”, subliniind că acest conflict armat din Ucraina a dus la „o mulțime de experiențe speciale” și a menționat șansa de a avea „multe întâlniri cu oameni mari și interesanți”.

Mesajul ei nu a reușit să „atingă tonul potrivit”, deoarece a făcut ca războiul să pară o „experiență profesională interesantă”, scrie cotidianul Tagesspiegel.

Lambrecht îl slăbește pe Scholz

În cadrul unui interviu acordat ziarului Muenchner Merkur, liderii conservatorilor germani Friedrich Merz și Markus Soeder au afirmat că, atâta timp cât Lambrecht se află în poziția sa, cancelarul german Olaf Scholz își va vedea slăbită puterea.

Wolfgang Buechner, un purtător de cuvânt al cancelarului german, a dat asigurări că încrederea lui Scholz în Lambrecht este de nezdruncinat și că este împotriva plecării acesteia din funcție.

În noiembrie, un sondaj de opinie al Washington Post dezvăluia profunda aversiune culturală a germanilor față de o intervenție militară în Ucraina, iar ziarul considera că „Rusia – în încercarea sa de a folosi energia ca armă – a redus livrările de gaz către Europa. Ca urmare, prețurile au crescut de zece ori mai mult decât nivelurile anterioare, iar rezervele sunt pur și simplu pe sfârșite”.

Ziarul a concluzionat din sondaje că nu prețurile la energie reprezintă principala problemă. Se pare că, așa cum au constatat și alte sondaje, deși germanii susțin Ucraina în război, ei consideră că „Germania a făcut deja destul”.

Un raport secret întocmit de Ministerul german al Apărării și predat Comisiei pentru apărare din Bundestag a dezvăluit că armata țării suferă din cauza lipsei de arme, echipamente și operațiuni. În raport se arată că armata germană nu-și poate îndeplini în mod satisfăcător îndatoririle NATO decât într-un anumit domeniu de aplicare, deoarece se confruntă cu dificultăți extreme în îndeplinirea angajamentelor față de alianță.