Potrivit datelor furnizate de directoarea Societăţii de Gospodărire Comunală Goscom Miercurea Ciuc, Ana Fekete, în acest an s-au debranşat de la sistemul centralizat aproximativ 550 de apartamente, iar anul trecut numărul a fost dublu, de circa o mie de apartamente.
În prezent, la sistemul centralizat din Miercurea Ciuc mai sunt racordate 3.550 de apartamente, în condiţiile în care în 1990 numărul acestora era de 12.000. Cei mai mulţi dintre cei care s-au debranşat au ales să-şi monteze centrale termice proprii, pentru a avea confortul termic dorit în orice perioadă.
Ana Fekete a precizat că în ultima perioadă au fost şi situaţii în care locatarii nu avut de ales şi au trebuit să se debranşeze, întrucât ponderea celor cu centrale termice proprii era mult mai mare decât a celor racordaţi la sistemul centralizat. În plus, există şi cazuri în care locatarii s-au mutat la ţară sau în străinătate, dar păstrează apartamentul şi nu doresc să plătească încălzirea, chiar dacă legea spune că nu trebuie să existe spaţii neîncălzite într-un bloc.
Un alt motiv pentru care s-au produs debranşări de la sistem, în ultima perioadă, este legat de faptul că firmele de repartitoare au renunţat să mai furnizeze serviciul, iar unii locatari şi-au dat seama că nu mai pot face economiile pe care şi le-au propus.
Conducerea Goscom recunoaşte că la începutul şi sfârşitul sezonului nu a putut asigura confortul termic de care aveau nevoie toţi consumatorii, în condiţiile în care instituţia are încheiate contracte cu asociaţiile de proprietari, care decid dacă furnizează încălzire mai repede sau mai târziu.
Pentru a-i convinge pe cei care s-au debranşat să se racordeze din nou la sistem, Goscom a elaborat o strategie şi doreşte ca în fiecare scară de bloc să fie prezente conductele de apă energie termică şi modulele de apă caldă, iar locatarii cu centrale termice proprii vor putea decide, în funcţie de calculele făcute, să se conecteze din nou la sistemul centralizat, în vreme ce ceilalţi consumatori vor putea să primească individual aceste servicii, întrucât se va face distribuţie pe orizontală.
„Conducta de energie termică şi modulele de apă caldă menajeră se vor afla în fiecare scară de bloc. Consumatorul va avea posibilitatea de alegere, întrucât va fi prezentă energia termică în sistem centralizat la el, la intrarea în apartament. La intrarea în apartament, în afară de această conductă care asigură energia termică, va fi şi apa caldă menajeră şi aparatul de măsură. Şi atunci va fi protejată şi investiţia lui, în sensul în care cei care au deja centrală termică, dacă aleg să revină pe sistem, atunci păstrează toată instalaţia interioară, cu excepţia centralei termice, doar se branşează. Pentru ceilalţi, contra cost, se poate face distribuţia pe orizontală. Deci, introducerea acestor sisteme probabil că ne va aduce mai aproape de consumatori şi vom cunoaşte nevoile sale. În momentul de faţă legislaţia este de aşa manieră încât contractul trebuie să fie cu asociaţia, dar în condiţiile în care se ajunge la măsurarea efectivă a energiei termice necesare, omul poate ca în funcţie de capacitatea sa financiară sau de necesarul de căldură să îşi echilibreze aceste costuri”, a conchis Ana Fekete. AGERPRES