Majoritatea românilor recepţionează canalele TV prin cablu

In aproape trei sferturi din gospodariile din Romania canalele de televiziune se receptioneaza prin intermediul cablului analog, potrivit studiului de calibrare realizat de GfK pentru cercetarea audientelor posturilor TV.Studiul mai arata ca 13% dintre gospodariile romanesti folosesc sistemul DTH(direct to home) pentru receptia posturilor de televiziune si numai 10% mai detin antene exterioare individuale. Defalcat pe medii, la nivel urban receptia TV se face in proportie de 85% prin cablu, in

In aproape trei sferturi din gospodariile din Romania canalele de televiziune se receptioneaza prin intermediul cablului analog, potrivit studiului de calibrare realizat de GfK pentru cercetarea audientelor posturilor TV.Studiul mai arata ca 13% dintre gospodariile romanesti folosesc sistemul DTH(direct to home) pentru receptia posturilor de televiziune si numai 10% mai detin antene exterioare individuale. Defalcat pe medii, la nivel urban receptia TV se face in proportie de 85% prin cablu, in timp ce in cazul caselor din zona rurala procentul scade la 56%. Sistemul DTH este preferat de 23% dintre gospodariile din mediul rural, la urban procentul de utilizare fiind de 6%.

Reprezentantii Asociatiei Romane pentru Masurarea Audientei (ARMA), beneficiarul studiului, sustin ca datele semnaleaza o crestere totala destul de mare atat pentru numarul de gospodarii cu cablu TV, cat si pentru cele cu sisteme DTH.

Ca si datele anterioare, TVR 1 este postul cu cea mai buna acoperire la nivel national, cu 99,1%, urmat de TVR 2 cu 93,6%. Topul posturilor cu cea mai buna acoperire este continuat de alte televiziuni generaliste: Antena 1(89%), Pro TV(88,8%) si Prima TV(85,7%). Canalele specializate Acasa si Realitatea TV beneficiaza si ele de acoperire nationala de peste 80% si sunt urmate de OTV(78,5%), a carui acoperire este mai mare decat cea a unor posturi precum National TV, B1 TV sau TV Sport.

 

In ceea ce priveste aparatele de receptie TV datele GfK arata ca in aproape o treime dintre gospodariile din Romania(31%) se gasesc doua televizoare si  54% sunt dotate cu un singur aparat pentru receptia TV. Aproximativ 92% din locuintele din Romania au aparate TV functionale, 96% dintre acestea fiind televizoare cu tub catodic si numai 1,6% LCD-uri sau televizoare cu plasma. Studiul mai arata ca 97% sunt televizoare color, 93% televizoare cu telecomanda si 73% cu teletext.

 

Referitor la alte tipuri de electronice, studiul arata ca 53,6% dintre gospodarii sunt echipate cu aparat radio, 24,2% cu PC si 15,3% cu DVD player. In plus, in peste o treime dintre gospodarii se gasesc doua sau mai multe telefoane mobile, in timp ce numai 4,3 sunt dotate cu camere video si 2,4% detin sisteme Home Cinema.

 

Pentru realizarea studiului GfK a realizat interviuri fata in fata in 13.279 de gospodarii, selectate astfel incat sa fie reprezentative la nivel national. Datele au fost culese in perioada 8 martie-7 iunie. Din cele 13.279 de gospodarii, compania de cercetare va selecta un esantion reprezentativ de 1320 de locuinte. In aceste locuinte vor fi instalate aparatele care indica audienta posturilor TV, pentru studiul care va debuta la 1 ianuarie 2008.

 

Compania GfK a castigat la inceputul acestui an licitatia pentru masurarea audientei televiziunilor din Romania, pentru o perioada de patru ani.

 

Sursa: Capital 27 Iunie 2007