Majoritatea tranzacţiilor cu locuinţe nu se supun cotei crescute a TVA aplicată de la 1 iulie, motiv pentru care vânzătorii nu sunt îndreptăţiţi să crească preţul, potrivit Asociaţiei Brokerilor Imobiliari (ABI). „Creşterea cu 5% a TVA nu are impact asupra preţurilor imobilelor vechi şi noi. TVA-ul aplicat asupra acestora a rămas neschimbat, la valoarea de 5%. Sunt foarte rare situaţiile în care apartamentele noi se încadrează la 24%, dar numai pentru ansambluri foar
Majoritatea tranzacţiilor cu locuinţe nu se supun cotei crescute a TVA aplicată de la 1 iulie, motiv pentru care vânzătorii nu sunt îndreptăţiţi să crească preţul, potrivit Asociaţiei Brokerilor Imobiliari (ABI).
„Creşterea cu 5% a TVA nu are impact asupra preţurilor imobilelor vechi şi noi. TVA-ul aplicat asupra acestora a rămas neschimbat, la valoarea de 5%. Sunt foarte rare situaţiile în care apartamentele noi se încadrează la 24%, dar numai pentru ansambluri foarte scumpe şi puţin tranzactionate. Majorarea TVA nu are un impact direct asupra preţurilor de pe această piaţă“, se arată într-un comunicat a ABI.
Cota redusă de TVA a fost introdusă în 2008 prin ordonanţă de urgenţă. Ea se aplică pentru locuinţele care au o suprafaţă utilă de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti. Valoarea lor – inclusiv a terenului pe care sunt construite – nu trebuie să depăşească suma de 380.000 lei (fără TVA). O altă condiţie este ca în momentul vânzării, unităţile locative să poată fi locuite. În plus, terenul pe care este construită casa nu trebuie să aibă o suprafaţă mai mare de 250 mp, incluzând şi amprenta la sol a locuinţei.
În cazul apartamentelor, cota indiviză a terenului aferent fiecărei locuinţe nu trebuie să depăşească suprafaţa de 250 mp.
Creşte numărul ofertelor
„Este de aşteptat ca o parte dintre proprietari să acuze situaţia economică actuală ca motiv de creştere a preţurilor. Această creştere ar fi abuzivă şi nemotivată“, precizează membrii ABI.
Asociaţia estimează că numărul ofertelor imobiliare va creşte în următoarea perioadă, atât pe piaţa închirierilor, cât şi pe piaţa vânzărilor, ca rezultat al intrării în vigoare a taxei de solidaritate pe clădiri.
„O parte dintre proprietarii ce deţin o a doua proprietate nelocuită, vor încerca fie să o închirieze, în ideea amortizării costurilor cu taxele, fie să o vândă“, precizează brokerii.
Potrivit acestora, majorararea TVA va afecta piaţa imobiliară doar indirect, prin scăderea nivelului veniturilor populaţiei, dar nu are motive să genereze blocajul pieţei. În primele cinci luni au avut loc aproape 1,5 mil. operaţiuni cadastrale cu aproape 20% mai multe decât în 2009.