În ultima perioadă au apărut tot mai multe cazuri de infectare cu virusul West Nile. Două persoane au murit ca urmare a infectării, potrivit USA Today.
Deși poate provoca forme severe și chiar decesul, virusul West Nile poate fi un ucigaș tăcut, virusul fiind transmis de țânțari. Iar persoanele care nu știu că sunt infectate ar putea suferi complicații grave. Noreen Hynes, șefa Centrului de Medicină Geografică de la Universitatea Johns Hopkins, a declarat că „cel mai important este ca oameni să se protejeze”.
Ce este virusul West Nile
Virusul West Nile a apărut pentru prima dată la o femeie din Uganda, în 1937 și, de atunci, s-a răspândit în toată lumea. Pentru prima dată a apărut în SUA în 1999, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.
Cel mai frecvent mod în care oamenii se infectează cu acest virus este prin înțepăturile țânțarilor, dar virusul provine de la păsări, potrivit OMS.
Țânțarii obțin virusul hrănindu-se cu păsări infectate.
Care sunt simptomele
Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, 80% dintre persoanele infectate nu prezintă simptome. Cei 20% care prezintă simptome au dureri de cap, vărsături și diaree, oboseală și slăbiciune care pot dura luni de zile.
Aproximativ 1 din 150 de persoane infectate dezvoltă forme severe care afectează sistemul nervos central, ceea ce poate duce la dezorientare, convulsii, paralizie și comă. CDC a estimat că 10% dintre persoanele care dezvoltă simptome care afectează sistemul nervos central mor. Nu există vaccin pentru West Nile, dar, spre deosebire de COVID-19, nu se poate răspândi prin contact uman.
Începînd cu anul 1999, virusul West Nile a infectat 52.944 de americani și este responsabil pentru 2.463 de decese din SUA.
Sursa foto: Dreamstime