Maladia mondială despre care vorbim este, de fapt, depresia. Aceasta este considerată și boala secolului. De această boală suferă unul din zece români. Potrivit CNN, mai multe studii au arătat că, până în anul 2030, depresia riscă să devină principala cauză a mortalității.
De la apariția coronavirusului, starea provocată de depresie s-a accentuat, având în vedere lockdown-ul și izolarea.
Maladia mondială care ne afectează pe toți
În anul 2005, psihologul britanic Cliff Arnall a creat o formulă matematică elaborată pentru a calcula care este cea mai deprimantă zi din an.
Psihologul a luat în considerare mai mulți factori: condițiile meteorologice, nivelul datoriilor acumulate, câte zile au trecut de la sărbătorile de iarnă, câte zile au trecut de la încălcarea obiectivelor trasate pe noul an și nivelul scăzut de motivație.
În urma calculului, psihologul a ajuns la concluzia că cea mai depresivă zi din an este a treia zi de luni a fiecărui an. Așadar, ziua de luni, 18 ianuarie, este cea mai depresivă zi din anul 2021.
Motivele pentru care a treia zi de luni din ianuarie este cea mai depresivă zi din an
Psihologul britanic a numit ziua cea mai depresivă din an drept Blue Monday. Acesta a precizat că în luna ianuarie, corpul uman se resimte după consumul de alcool și dulciuri din luna decembrie.
În plus, conturile bancare sunt aproape goale din cauza cadourilor de Crăciun și a petrecerilor de Revelion. Mai mult decât atât, nivelurile de vitamina D din corp mai au de așteptat până se vor regenera prin expunerea naturală la razele de soare.
Ulterior publicării sutdiului realizat de către psihologul britanic au mai apărut alte analize care au întărit ipoteza Blue Monday. Una dintre ipoteze a arătat că, cea de-a treia zi de luni din ianuarie corespunde unui vârf de absenteism la locul de muncă.
De unde a apărut ideea de Blue Monday
Înainte ca psihologul britanic să publice studiul anterior menționat, ideea de Blue Monday s-a găsit în cadrul unei campanii publicitare, lansată de o agenție de turism.
Un studiu realizat în urmă cu mai mulți ani pe un eşantion de 2.000 de britanici a arătat că persoanele care stau lângă fereastră sau care ies la plimbare pot scăpa mai uşor de starea de depresie din această perioadă a anului. De asemenea, experţii recomandă sporturile specifice iernii sau, dacă vremea este mult prea friguroasă, exerciţiile la sală.
Sursă foto: Dreamstime