Introducerea tichetelor de sănătate prezintă multe semne de întrebare, una dintre marile necunoscute fiind legată de cuantumul sumei care va rămâne la medic.
Noul sistem, care va impune o plată a fiecărui serviciu medical pe lângă contribuţia la Fondul de sănătate, a stârnit reacţii aprinse. Cartel Alfa respinge introducerea sistemului de coplată a serviciilor medicale, susţinând că astfel se suprafiscalizează cu cel puţin 42% aceste servicii, care sunt deja plătite prin contribuţia la Fondul de sănătate. Afirmaţia este contrazisă de profesorul Cristian Vlădescu, directorul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), care a făcut parte din grupul de lucru pentru dezvoltarea proiectului legislativ: „Nu se plătesc de două ori aceleaşi servicii. Acest lucru ar presupune ca suma să acopere serviciul respectiv. De exemplu, o zi de spitalizare costă peste 1.500 de lei, dar valoarea tichetului va fi de 50 de lei“. Vlădescu explică felul în care va funcţiona sistemul tichetelor de sănătate: banii se vor plăti numai atunci când se apelează la serviciile medicale, inclusiv în clinicile sau cabinetele medicale care au contracte cu CNAS. Tichetele vor avea o valoare maximă de 600 de lei pe an (sumă ce va fi deductibilă), se vor cumpăra direct de la unităţile care furnizează serviciile, respectiv de la medicii de familie, şi vor fi în triplu exemplar (unul pentru pacient, iar celelalte pentru unitatea respectivă şi pentru CNAS). Vlădescu susţine că s-a optat pentru modelul francez. „În Franţa, o consultaţie costă 21 de euro, din care 1 euro este tichetul, 6 euro este contribuţia din asigurarea privată, iar restul este acoperit din asigurarea publică“.
Şpaga, greu de ucis
Ministerul Sănătăţii estimează că, astfel, vor fi colectate anual 700 de milioane de lei, bani care vor suplimenta veniturile medicilor, pentru a descuraja practica şpăgii din sistemul sanitar. „Este greu de spus cu cât vor creşte veniturile medicilor, atâta timp cât nu se ştie ce procentaj din banii care se vor obţine din coplată va ajunge la medici şi la personalul medical. Dacă o parte din bani va fi astfel direcţionată, s-ar putea reduce onorariile care circulă în sistemul sanitar la nivel informal“, declară pentru Capital preşedintele Colegiului Medicilor, profesor Vasile Astărăstoae. Acesta spune că a făcut un calcul din care rezultă că, unui medic de familie care are înscrişi 1.500 de asiguraţi, îi rămân lunar, în mână, circa 600-700 de lei. În România există 11.400 de medici de familie. În ceea ce priveşte salariul unui medic rezident, acesta este între 700 şi 1.100 de lei, cel al unui medic specialist între 1.400 şi 1.700 de lei, iar al unui medic primar, între 1.700 şi 2.100 de lei.
Există posibilitatea ca tichetul de sănătate să coexiste cu tradiţionala şpagă? „Este greu de răspuns. Şpaga se dă pentru a obţine servicii preferenţiale: un tratament mai bun, un salon mai bun în spital etc. Dacă sistemul de coplată va ridica şi standardele serviciilor medicale, atunci acest lucru va reduce corupţia“, este de părere Iulia Cospănaru, director de programe în cadrul Transparency International România.
Iolanda Stăniloiu, external affairs & communication officer în cadrul biroului din România al Băncii Mondiale (BM), a declarat pentru Capital că introducerea sistemului de coplată este una din soluţiile propuse de BM, aceasta fiind însă soluţia pentru care a optat Guvernul României. „Pe 16 iulie, boardul BM urmează să aprobe acordul de împrumut pentru România, în valoare de 300 de milioane de euro, din care sănătatea reprezintă o componentă“, spune Stăniloiu. Banca a mai acordat un împrumut, în valoare de 206,49 milioane de dolari, pentru reforma sistemului de sănătate, proiect care se va închide la sfârşitul acestui an.
Ca fapt divers, introducerea tichetelor de sănătate în România a stârnit interesul hotelierilor maghiari din staţiunile balneare: „Am fost întrebaţi dacă aceste tichete vor putea fi utilizate şi în străinătate pentru tratamente balneo. În Ungaria, vin la tratament foarte mulţi nemţi şi austrieci, cărora li se decontează aceste cheltuieli. Turiştii români vizitează staţiunile cu apă termală din apropierea graniţei“, spune Julia Soos, director al Oficiului de turism al Ungariei din România.
Cât s-a strâns în Fondul de sănătate
Potrivit Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, veniturile încasate în 2008 la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate au fost de 15,6 miliarde lei (4,25 miliarde de euro). Au contribuit 6,9 milioane de persoane, din care 370.426 angajatori şi 6,5 milioane asiguraţi (salariaţi, persoane fizice etc.). În primul trimestru din 2009, veniturile au fost de 3,7 miliarde lei (863,7 milioane de euro). Au contribuit 375.297 angajatori şi 6,9 milioane de asiguraţi.
Sistemul tichetelor nu va rezolva problema emigrării medicilor, chiar dacă veniturile acestora vor creşte.
Cristian Vlădescu, director INSP
5 lei este valoarea coplăţii pentru o consultaţie la medicul de familie