ISRS- inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei sunt, de obicei, medicația de astăzi pentru depresie, deoarece au, în general, mai puține efecte secundare decât majoritatea celorlalte tipuri de antidepresive, scrie Inverse.com.

Cu toate acestea, conform unei lucrări recente publicate în Journal of Neuroscience, interesul pentru ISRS în cadrul comunității de cercetare a scăzut. Acest lucru se datorează faptului că aceste medicamente, cele mai cunoscute fiind Prozac și Zoloft, prezintă „eficacitate clinică variabilă”, adică nu funcționează pentru toată lumea.

Un număr tot mai mare de oameni se confruntă cu depresie rezistentă la tratament (TRD).

Revoluție în cercetarea sănătății mintale

Acest lucru a stimulat o revoluție în cercetarea sănătății mintale, determinând oamenii de știință să exploreze substanțe-tabu precum ketamina și MDMA ca terapie pentru depresie.

Studiul realizat de vcercetătorii de la Imperial College din Londra și de la Universitatea din Carolina de Sud susține că o cale înainte nu trebuie să însemne numărarea SSRI, ci modificarea aplicației lor. Argumentul lor provine din una dintre cele mai fundamentale reacții experimentate de organism: inflamația.

Echipa a descoperit că histaminele, molecule implicate în sistemul imunitar și prezente în creier, reprezintă o legătură importantă între depresie și inflamație, datorită efectului lor asupra serotoninei. Pe termen lung, această lucrare sugerează că antidepresivele precum SSRI pot funcționa mai eficient pentru unii, dacă sunt asociate cu medicamente noi care reduc histamina în creier.

Citokinele inflamatorii, factor în dezvoltarea și progresia depresie

Histamina, explică co-autoarea proiectului, Melinda Hersey, joacă un rol atât în ​​medierea răspunsului imun (cum ar fi eliberarea citokinelor), cât și în capacitatea de a modula neurotransmițătorii monoaminei (cum ar fi serotonina) despre care se crede că sunt modificați la indivizii deprimați.

Studiile indică, de asemenea, citokinele pro-inflamatorii drept un factor în dezvoltarea și progresia depresiei. Oamenii de știință credeau până acum că creierul nu este influențat de citokine. Acum știu că nu este imun: citokinele inflamatorii pot influența chimia creierului asociată cu tulburări psihiatrice.

Boli caracterizate prin inflamație cronică, asociate cu depresia

Între timp, o serie de boli caracterizate prin inflamație cronică, cum ar fi artrita reumatoidă, sunt tot mai mult asociate cu depresia. Depresia în sine este asociată cu un răspuns inflamator cronic, de grad scăzut.

Rămâne însă neclar dacă inflamația este cea care duce la depresie sau invers.

Probabil că amândouă. Depresia, explică Hersey, „este o boală foarte eterogenă”, deci este posibil ca „patologia bolii să se desfășoare într-o varietate de moduri, de la caz la caz”.