Noul studiu a fost publicat duminică, pe 30 iulie, în revista Lancet Psychiatry și include date colectate de la 156.331 de adulţi din 29 de ţări şi regiuni între anii 2001 şi 2022.

Autorii cercetării au constatat că riscul de a dezvolta oricare dintre maladiile mintale până la vârsta de 75 de ani a fost de 46,4% pentru participanţii de sex masculin şi de 53,1% pentru participantele de sex feminin.

Principalele tulburări detectate în rândul bărbaţilor sunt „consumul de alcool” şi „depresia„, iar în rândul femeilor „depresia” şi „fobia specifică”. Potrivit autorilor, aceste afecţiuni apar de obicei pentru prima dată în copilărie, adolescenţă sau în prima parte a vieţii de adult.

O persoană din două riscă să dezvolte cel puțin o maladie mintală până la împlinirea vârstei de 75 de ani

Rezultatele demonstrează prevalenţa ridicată a afecţiunilor din registrul bolilor mintale, în contextul în care 50% din populaţie va dezvolta cel puţin o astfel de afecţiune până la împlinirea vârstei de 75 de ani, spune John McGrath, coordonatorul studiului şi profesor la Queensland Brain Institute din cadrul UQ.

„Vârsta maximă a primei manifestări a fost de 15 ani, iar vârsta medie a declanşării bolii a fost de 19 ani pentru bărbaţi şi de 20 de ani pentru femei. Descoperirea noastră subliniază nevoia de a investi în ştiinţele neuronale de bază pentru a identifica motivul pentru care aceste boli se dezvoltă”, a explicat acesta.

Potrivit lui Ronald Kessler, coautor al cercetării şi profesor la Harvard Medical School, prin înţelegerea vârstei la care aceste tulburări apar în mod obişnuit, experţii îşi pot adapta intervenţiile din domeniul sănătăţii publice şi să aloce resurse pentru a se asigura că un sprijin adecvat şi acordat în timp util va fi disponibil pentru persoanele ce prezintă acest risc.

1 din patru români se confruntă cu o tulburare psihică

Potrivit unor studii dinaintea pandemiei, 1 din 4 români suferă de o tulburare psihică. Iată care sunt cele mai frecvente maladii mintale în rândul românilor, potrivit realitatea.net.

  • depresia
  • tulburarea bipolară
  • schizofrenia
  • anxietatea
  • atacurile de panică
  • insomnia

Acestea ne pot afecta indiferent de categoria de vârstă. De exemplu, atât copiii se pot confrunta cu anxietate și insomnii, cât și persoanele în vârstă, la care se poate adăuga depresia.