Alexandru Rafila a oferit și asigurări pentru români. Ministrul Sănătăţii a ținut să sublinieze că nu trebuie să cădem „în cealaltă zonă” și să spunem că „nu mai trebuie să călătorim”.

Alexandru Rafila spune că boala nu există în România ca transmitere

Vorbind despre cazurile de malarie, Rafila a explicat că „se întâmplă” în fiecare an „să moară români de malarie”.

„Se întâmplă în fiecare an, anul ăsta a luat-o mai din timp”, a declarat ministrul Sănătăţii la Prima News.

Ministrul a explicat apoi că malaria este o boală care nu există în România ca transmitere. Aceasta maladie infecțioasă este una exotică.

Totodată, toţi cei care merg în anumite zone primesc indicaţii privind riscurile. Ministrul a subliniat că sunt două medicamente la dispoziţie.

Tratamentul începe la plecare, pe toată perioada sejurului şi la întoarcere, a mai spus Rafila.

Alexandru Rafila
SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Malaria este o boală febrilă, sistemică, produsă de un parazit

Potrivit ministrului, malaria o boală febrilă, sistemică, produsă de un parazit. În momentul de față, încă nu există un vaccin.

Totuși, cercetările sunt avansate şi o să existe în curând, a dat asigurări ministrul.

Alexandru Rafila a explicat apoi că toți cei care vor să plece în vacanţe exotice trebuie să se protejeze.

„Anul ăsta am avut deja două decese. Anul trecut am avut cam 35 sau 36 de cazuri, pe an. Acum am avut deja două decese în prima lună ceea ce pare destul de mult. (..) Nu trebuie să cădem în cealaltă zonă, să spunem că nu mai trebuie să călătorim, că e explozie de cazuri. Să îşi facă vacanţele, dar să se protejeze”, a conchis Rafila.

Simptomele pot semăna cu cele de gripă

Anterior, ministrul a accentuat importanța consultării unui medic epidemiolog, infecționist sau chiar a medicului de familie pentru românii care intenționează să călătorească în zonele tropicale.

Rafila a spus, de asemenea, cât de probabil este să confundăm simptomele de malarie cu cele de gripă.

„Profilaxia malariei se face medicamentos. Există anumite medicamente recomandate care se iau profilactic cu puțin timp înainte de călătorie, în timpul călătoriei și după întoarcerea în călătorie”, a explicat ministrul.