Hotelurile din Maldive ademenesc turistii promitandu-le “Paradisul pe pamant”, iar daca ideea dvs. despre Paradis este o insula tropicala, cu palmieri care se leagana in bataia vantului, plaje cu nisip fin si lagune cu apa cristalina de culoarea turcoazelor, atunci Maldive nu va va dezamagi.
Maldive este o destinatie majora pentru scufundatori, care vin aici pentru recifurile fabuloase de corali si bogatia vietii marine. Dar insulele Maldive nu sunt un loc pentru turistii cu bani putini sau pentru antropologii amatori care vor sa calatoreasca pe cont propriu. Doua saptamani de vacanta intr-un bungalow de cinci stele, cu fundul de sticla, amplasat pe un atol – mai exact pe apa – costa 4.000 de euro de persoana, tariful incluzand cazare, pensiune completa, bilet de avion si transfer cu hidroavionul de pe aeroportul Male pe atolul respectiv.
Cum ajungeti in Maldive? Exista zboruri regulate spre aeroportul din Male, singura poarta de intrare in tara, din Colombo (Sri Lanka), Dubai (Emiratele Arabe Unite), Kuala Lumpur (Malaiezia) sau zboruri charter din orase europene. In Maldive nu sunt multe iahturi pentru ca recifurile de corali sunt primejdioase, iar permisele de “crusing” sunt scumpe si restrictive. Banana Reef, parc national marin si una din cele mai cunoscute locatii de scufundari, are toate ingredientele pentru a atrage turisti: stanci, pesteri, recifuri de corali, iar pentru amatorii de senzatii tari, rechini si alti pradatori. Putinii turisti care vor si altceva in afara de plaja si scufundari pot merge sa viziteze Hukuru Miskiiy, o moschee ce dateaza din 1656. Chiar daca exteriorul nu arata prea grozav, in interior peretii sunt sculptati cu migala cu modele si versete arabe.
Turistii vin in Polinezia Franceza pentru a-si petrece vacanta in hoteluri stilate, pentru a face scuba diving alaturi de pestisori tropicali, pentru a se delecta cu o combinatie unica de bucatarie frantuzeasca si polineziana si, practic, pentru a experimenta putin farmec frantuzesc amestecat cu cel al Pacificului de Sud. In plus, aici exista din belsug perle naturale, dar si perle de cultura, crescatoriile de perle fiind o indeletnicire obisnuita a bastinasilor.
Mai bine de 200 de ani, Tahiti a reprezentat pentru europeni mitul paradisului tropical, fiind cea mai mare, cea mai faimoasa si cea mai interesanta insula din arhipelagul Polineziei Franceze. Fara sa punem la socoteala faptul ca pictorul francez Gauguin si-a petrecut aici cativa ani buni, inspirandu-se din frumusetea localnicelor pentru a crea tablouri celebre. Acum insa, a fost surclasata de Bora Bora, considerata cea mai frumoasa insula, gratie varfurilor vulcanice acoperite de vegetatie abundenta, lagunelor uriase si apei transparente.
Capitala Polineziei Franceze si cel mai mare oras din Tahiti, Papeete dezvaluie noaptea vizitatorilor sai un aspect exotic si seducator, iar ziua un centru comercial si de afaceri plin de viata. In Papeete veti gasi numeroase muzee, cele mai cunoscute fiind Muzeul Tahiti, Muzeul Gauguin – in care veti gasi picturi ale marelui artist si informatii despre viata sa in Polinezia Franceza – precum si Centrul de Perle, plus numeroase galerii de arta si magazine cu obiecte artizanale.
Foarte atragatoare este si insula Rangiroa, al doilea cel mai mare atol din lume dupa Kwajalein din Micronesia. Masoara 75 kilometri lungime si 25 kilometri latime si este cea mai populata insula din arhipelag. Laguna sa seamana mai degraba cu o mare interioara, si poate fi numita laguna intrucat este delimitata de o serie de insulite de nisip. O adevarata Mecca pentru scufundatori, laguna este apreciata si de surferi, deoarece fluxul si refluxul creeaza valuri uriase numai bune pentru acest sport.
In cele 115 insulite ale arhipelagului Seychelles veti gasi paradisul tropical luxuriant care apare in sute de reclame si mii de cataloage. Dar oricat de seducatoare ar fi aceste imagini, pur si simplu nu pot concura realitatea. Exista mai multe nuante de verde si albastru in Seychelles decat va puteti imagina.
Atolul Aldabra este unul din cele mai mari din lume si include o laguna uriasa, fiind totodata taramul natal al broastelor testoase gigantice. Pe atol traiesc in jur de 200.000 de broaste testoase si mii de pasari de mare, inclusiv specii foarte rare. Cercetatorii sunt singurii locuitori ai atolului, timp de trei luni pe an. In zona Vallee de Mai, din centrul insulei Praslin, se afla cea mai mare cultura de cocotieri din arhipelag, iar padurea preistorica din vale figureaza pe lista monumentelor protejate UNESCO. Aici puteti vedea ananas salbatic, arbore de cafea salbatic, arbusti de mirodenii si, daca aveti noroc, celebrul papagal negru din Seychelles.
Cea mai scumpa insula este Maldive, cea mai accesibila este Mauritius
Maldive este o destinatie preferata de scufundatori, care vin aici pentru recifurile fabuloase de corali si varietatea ecosistemului
In Polinezia Franceza, magazinele
de perle sunt mai dese decat
centrele de scufundari
Pachetele cele mai avantajoase
spre insule sunt pe zboruri charter
din Germania
Ofertele agentiilor de turism
• Perfect Tour – Seychelles, Mahe – 92 euro/pers./zi cazare cu mic dejun la hotel Le Meridien Barbarons**** – bilet de avion – 1.000 euro.
• Perfect Tour – Maldive, Rangali Island – 2.500 euro/pers. Tariful include bilet de avion din Frankfurt, 14 nopti cazare la complexul Hilton in bungalow pe plaja, pensiune completa. 4.040 euro/pers. – aceleasi servicii, cazare in bungalow pe apa.
• Marshal Turism – Tahiti, Papetee – 2.019 euro/pers. Tariful include: sapte nopti cazare la hotel Sheraton****, bilet de avion.
• Marshal Turism – Mauritius, Grand Baie – 1.586 euro/pers. Tariful include: sapte nopti cazare cu demipensiune la hotel Le Canonnier*****.