Mall-ul River Plaza din Râmnicu-Vâlcea, deţinut de compania Sonae Sierra, a fost evaluat la sfârşitul anului trecut la 29,9 milioane de euro, reprezentând circa 71% din suma plătită de operatorul şi dezvoltatorul portughez de centre comerciale la achiziţia activului, în 2007.

La sfârşitul anului 2008, centrul era evaluat la 37,5 milioane de euro, valoare care a continuat să se deprecieze pe tot parcursul anului trecut.

Sonae Sierra a intrat pe piaţa românească în 2007, prin achiziţia River Mall Râmnicu Vâlcea pentru care a plătit 42 de milioane de euro. River Plaza Mall are o suprafaţă totală închiriabilă de 11.950 metri pătraţi, 90 de magazine şi a înregistrat în 2009 peste 2,5 milioane de vizitatori. Cel mai nou chiriaş al centrului este lanţul de supermarketuri Billa care a închiriat 1.125 metri pătraţi.

Mall-uri suspendate

Compania intenţionează să construiască în România alte trei centre comerciale la Ploieşti, Craiova şi Bucureşti, investiţii care totalizează circa 900 milioane euro, pentru care încă nu a anunţat programul de dezvoltare, revizuit din cauza problemelor financiare. Pentru mall-ul din Craiova au fost semnate deja contracte de închiriere cu operatorul de cinematografe Cinema City şi cu lanţul de hipermarketuri Cora.

Sonae Sierra este o companie specializată în dezvoltarea de centre comerciale şi deţine 52 astfel de unităţi în Portugalia, Spania, Italia, Germania, Grecia, România si Brazilia, cu o suprafaţă totală de închiriat de peste două milioane de metri pătraţi.

În 2009, Sonae Sierra a avut un profit 76,8 milioane de euro, în creştere cu 20% faţă de anul precedent.

SURSA: Mediafax