Fondul de investiţii imobiliare Argo Real Estate a anunţat că valoarea de piaţă a centrului comercial Suceava Shopping City a scăzut cu 12,2%, până la 66,1 mil. euro, la sfârşitul anului financiar încheiat în septembrie 2009, iar cea a mall-ului European Retail Park Sibiu s-a depreciat cu 6,1% până la 78,1 mil. euro.
„Turbulenţele recente de pe pieţele eonomice şi financiare globale continuă să-şi manifeste efectele pe pieţele imobiliare. În timp ce există indicii că veniturile din chirii ar putea începe să se stabilizeze în viitorul previzibil, ne aşteptăm ca anul 2010 să fie unul dificil şi anticipăm că va fi nevoie să acceptăm noi compromisuri la centrele comerciale din România pentru a le menţine la rate de ocupare apropiate de 100%”, se arată în raportul fondului.
Mall-ul din Suceava a rămas închiriat în proporţie de 96% şi generează venituri anuale de 5,3 mil. euro. „Condiţiile actuale de piaţă au obligat la renegocierea a numeroase contracte de închiriere pentru a menţine nivelul curent de ocupare“, se arată în raportul financiar al fondului. Proiectul din Suceava beneficiază de o refinanţare în valoare de 50 mil. euro, obţinută de Argo de la Alpha Bank, pentru următorii trei ani.
Pentru proiectul din Sibiu, compania are în derulare un credit în valoare de 66,5 mil. euro de la KBC Bank, care expiră peste cinci ani, la care se adaugă un credit sindicalizat pentru investiţii de 27,8 mil. euro de la KBC, Investkredit şi Marfin/Laiki Bank.
Pierderi de 77,2 mil. euro
Fondul a obţinut, la nivel global, venituri nete din chiri în valoare de 10,9 mil. euro, faţă de 7,33 mil. euro în 2008. Pierderile nete ale Argo au crescut considerabil până la 77,2 mil. euro, faţă de 18,7 mil. euro. Portofoliul imobiliar al Argo a fost reevaluat în scădere la 286 mil. euro, faţă de 333 mil. euro, cât era în septembrie 2008.
Argo Real Estate Opportunities Fund a fost lansat în luna august a anului 2006, cu un capital iniţial de 100 de milioane de euro. Ulterior, compania a atras fonduri suplimentare atât de la acţionari, cât şi de la bănci, pentru a finanţa proiectele comerciale din România şi Ucraina. Fondul dezvoltă în România, pe lângă proprietăţile din Sibiu şi Suceava, un centru comercial la Oradea.