volumul total al incasarilor. In Bucuresti, pozitia sa este dominanta: 67% din totalul spectatorilor si 81% din banii platiti pentru biletele de intrare. Cel de-al doilea multiplex, cu cinci sali, deschis de aceeasi companie la Oradea in martie 2003, si-a adjudecat 95% din piata locala, plasandu-se pe locul al doilea in clasamentul cinematografelor din Romania. La sfarsitul anului trecut, cele doua complexuri inregistrau peste 1,2 milioane de spectatori si incasari de circa 2,9 milioane de euro,
volumul total al incasarilor. In Bucuresti, pozitia sa este dominanta: 67% din totalul spectatorilor si 81% din banii platiti pentru biletele de intrare. Cel de-al doilea multiplex, cu cinci sali, deschis de aceeasi companie la Oradea in martie 2003, si-a adjudecat 95% din piata locala, plasandu-se pe locul al doilea in clasamentul cinematografelor din Romania. La sfarsitul anului trecut, cele doua complexuri inregistrau peste 1,2 milioane de spectatori si incasari de circa 2,9 milioane de euro, in conditiile in care la nivelul intregii tari au fost vandute 4,52 milioane de bilete. Alte doua cinematografe multiplex, cu cate patru ecrane si totalizand peste 1.500 de locuri, au devenit operationale de curand la Bucuresti si Constanta. Ele completeaza reteaua Glendale, prezenta in opt orase importante din Romania. In total, sectorul autohton al proiectiei de filme a atras pana acum investitii de 10-11 milioane de dolari, concretizate in 38 de sali, amenajate inclusiv in asa-numitele cinematografe multiecran sau miniplex.Fara indoiala, conceptul de multiplex a intrat in Romania o data cu centrele comerciale de tip mall. La Bucuresti Mall, Lotus Market Oradea, si, mai nou, la Tomis Mall Constanta si Jollie Ville Bucuresti, multiplexul este de baza in oferta de entertainment. „Intr-un centru de tip mall, multiplexul nu numai ca reprezinta un magnet, o ancora pentru consumatorii de servicii, dar atrage un aflux suplimentar de vizitatori si pentru galeriile comerciale”, explica Eduard Uzunov, managing director la compania imobiliara Regatta, care se ocupa de proiectul City Mall. Aflat in curs de amenajare in zona Pieptanari din Bucuresti, noul mall nu putea sa faca abstractie de acest trend.
La Romania Film ruleaza restructurarea
Prevazut pentru deschidere in aprilie 2005, multiplexul de la City Mall va avea 1.200 de locuri, dispuse in sase sau opt sali, iar investitia se va ridica la trei-patru milioane de euro. Insa cel mai mare multiplex din tara va functiona in perimetrul Plaza Romania: 11 ecrane si 2.600 de locuri in cadrul unui proiect de 3,8 milioane de euro. Italienii de la Movieplex au calculat ca, la o piata anuala de trei milioane de spectatori in Capitala, 1,2 milioane vor cumpara bilete la filmele care vor rula la Plaza Romania. Tot in primavara anului viitor, la Iulius Mall din Iasi vor fi inaugurate cinci cinematografe totalizand 950 de locuri. Dotarile vor include instalatii de sonorizare digitala, ecrane panoramice si scaune dispuse in amfiteatru. Cinci sali de cinema sunt prevazute si pentru Iulius Mall Timisoara, care va fi deschis in septembrie 2005. In timp ce multiplexurile sunt in plina ofensiva, Romania Film, regia care detine o retea nationala formata din 325 de sali, este in plina restructurare. O parte din aceste sali sunt inchiriate, altele si-au schimbat profilul de baza si nu mai putin de 114 au fost inchise. Multiplexurile au lovit puternic in regia de stat. Dupa deschiderea centrului de la Oradea, o sala a Romania Film a fost inchisa, iar alte trei sali din localitate sunt inchiriate. Directorul Romania Film, Mihai Tintea, spune ca investitiile sunt modeste din cauza statutului de regie, care induce o reticenta in randul potentialilor parteneri, dar nu exclude intentia de a opera un multiplex intr-un mall.