În prezent, sunt 367.000 metri pătraţi de spaţii comerciale în construcţie la nivel naţional, care vor fi livrate în perioada 2011-2013. Noile livrări vor creşte stocul la aproape 2,6 milioane metri pătraţi de spaţii moderne, o proporţie de 120 metri pătraţi la 1.000 de locuitori.

În acest an vor fi inaugurate mall-urile Maritimo din Constanţa, extinderea Băneasa Shopping City din Bucureşti, European Retail Park din Botoşani şi Galleria Arad.

Livrarea de noi construcţii este axată pe centre universitare precum Bucureşti (aprox. 388.000 studenţi), Craiova (cu peste 37.000 studenţi), şi Constanţa (40.000 studenţi). Totuşi, sunt oraşe precum Braşov, Sibiu sau Târgu Mureş, fiecare cu un număr considerabil de studenţi (totalizând 100.000) ce nu au proiecte în construcţie.

Primul semestru al acestui an a fost cel mai slab din ultimii opt ani în privinţa livrărilor. În această perioadă s-au livrat doar 37.000 metri pătraţi de spaţii noi şi nu a avut loc nicio inaugurare. Acesta este cel mai scăzut nivel din 2003, când doar 28.000 mp de spaţii noi au fost deschise. În prezent, stocul de spaţii comerciale moderne a ajuns la 2.230.000 metri pătraţi.

Diferenţe între mall-uri

Diferenţa între centrele comerciale de top şi cele secundare s-a mărit. Astfel, pentru anumite centre comerciale dominante se înregistrează o cerere în expansiune, ceea ce duce la o uşoară creştere a chiriei de bază, în timp ce, pentru spaţiile secundare, chiria de bază s-a stabilizat şi în unele cazuri s-a transformat în chirie procentuală.

Comercianţi precum H&M, Inditex, C&A, Decathlon şi recent Subway, au anunţat şi au implementat proiecte de expansiune ambiţioase. Din categoria comercianţilor naţionali, Dedeman(bricolaj) îşi continuă expansiunea cu 3 magazine deschise până în prezent şi alte 4 -5 magazine ce vor fi inaugurate până  la sfârşitul anului.

Chiria „prime“ pentru spaţiile stradale (70 euro/mp/lună) şi centrele comerciale (50 euro/mp/lună) a fost stabilă în ultimele semestre.