În cadrul programului Academia comisarilor – prin care tinerii angajați ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au ocazia ca, lucrând în echipe mixte de control cu comisarii cu experiență ai ANPC, într-un timp foarte scurt, să se specializeze pe teren, participând împreună la acțiuni complexe – Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) București-Ilfov a realizat o serie de verificări la 26 operatori economici care activează în cadrul Complexul Comercial „Mall Veranda” București si la 3 operatori comerciali din Complexul Comercial din noua „Piață Obor”, verificându-se modul în care aceștia respectă prevederile legale în domeniu.
Mall Veranda și comercianții din Piața Obor, controlate de ANPC
”Dacă și după ce îi învățăm, așa cum am făcut-o în primăvară, operatorii economici controlați nu înțeleg nimic, înseamnă că numai limbajul sancțiunilor funcționează. Vom continua să curățăm piața de nesimțirea comercială a unora” – Horia Constantinescu, președintele ANPC.
Ca urmare a neregulilor constatate, comisarii CRPC București-Ilfov au aplicat amenzi contravenționale în valoare de 140.000 lei și au dispus
- oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme
- oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficiențelor pentru 14 operatori economici.
Ce nereguli grave au fost descoperite?
Dintre cele mai importante abateri întâlnite, în timpul acestor controale, menționăm:
- Comercializarea unor produse alimentare cu data durabilității minimale depășită
- Comercializarea peștelui și fructelor de mare congelate și a produselor preparate din pește cu modificări organoleptice
- Utilizarea unor materii prime, în procesul de fabricație, pentru consumul uman, cu data durabilității minimale depășită
- Comercializarea unor produse cu grăsimi vegetale sub denumirea de brânză Feta
- Schimbarea stării termice a unor produse și preparate
- Nerespectrea regimului de temperatură pentru depozitarea produselor, în conformitate cu indicațiile producătorului sau pentru preparatele expuse pe masa caldă
- Utilizarea unor materii prime pentru preparate sau comercializarea unor produse alimentare fără elemente de identificare și caracterizare și fără a avea menționată data durabilității minimale
- Folosirea unor spații frigorifice de expunere sau depozitare neigienizate corespunzător și deteriorate, cu acumulări de gheață în strat grosier și resturi alimentare și insecte inerte, cu chedere depreciate și rupte, geamuri sparte, sistem de ventilație neigienizat
- Utilizarea unor ouă neigienizate, depozitate la temperetura mediului ambiant
- Existența pavimentului neigienizat, cu praf și resturi alimentare, cu crăpături în care se regăseau acumulări de impurități
- Depozitarea baxurilor cu băuturi direct pe paviment
- Nerespectarea vecinătății produselor în spațiile frigorifice de depozitare
- Utilizarea, în spațiul de gătire a unor ustensile de bucătărie neprofesionale sau a unor echipamente deteriorate (ex.:chiuvetă cu grătar de scurgere ruginit)
- Lipsa informării, în lista meniu, asupra alergenilor
- Lipsa vestiarului pentru personal și a echipamentului adecvat în vederea desfășurării activității
- Informarea incompletă cu privire la ingrediente, pe etichetele de preț ale produselor
- Comercializarea peștelui proaspăt, fără a fi acoperit de strat protector de gheață
- Expunerea produselor alimentare spre comercializare în prezența razelor solare
- Lipsa graficului de schimbare a uleiului de prăjire
- Lipsa traducerii în limba română a etichetelor sau a instrucțiunilor de folosire a produselor
- Nerespectarea regimului promoțiilor produselor
- Comercializarea produselor din metale prețioase cu etichete incomplete, oferindu-se certificat de garanție neconform
- Lipsa afișării prețurilor unor produse.
Până la această oră, deficiențele constatate la operatorii economici care activează în interiorul Mall Veranda au fost remediate şi, ca atare, măsura opririi temporare a activității a fost ridicată.