Prejudiciul creat bugetului local al Sectorului 6 Bucureşti a fost stabilit la 20,6 mil. lei. În cursul urmăririi penale, firma Cotroceni Park a plătit în cea mai mare parte prejudiciul, prin achitarea sumei de 20,3 mil. lei, echivalentul a 4,6 mil. euro.

Firma este acuzată de procurori că în perioada septembrie 2009 – decembrie 2013 a ascuns sursa impozabilă, respectiv valoarea reală a clădirii în care funcţionează complexul comercial AFI Palace Cotroceni, precum şi valoarea finală a lucrărilor de construire, cu scopul de a se sustrage de la plata impozitului pe clădire şi a taxei de autorizare a lucrărilor de construire.

Practic, reprezentanţii firmei au declarat în septembrie 2009 la direcţia de impozite şi taxe a Sectorului 6 că valoarea imobilului este de 528,2 mil. lei, deşi valoarea impozabilă reală era cu 21% mai mare, se precizează în rechizitoriul procurorilor. Anul următor, compania a omis să declare noua valoare de inventar a clădirii rezultate după realizarea unor lucrări de construcţie suplimentare. În 2011, în declaraţia Cotroceni Park valoarea clădirii era de 353,9 mil. euro, însă procurorii susţin că aceasta era de 547,9 mil. lei.

CITIŢI ŞI Câte milioane de euro încasează primăriile de pe urma marilor proiecte imobiliare

Din cauza acestor nereguli, procurorii au trimis-o în judecată şi pe Laura Croitoru, director economic al Cotroceni Park. Pentru declaraţia greşită din 2011 a fost trimis în judecată şi Daniel-Cristian Pohaci, contabilul şef al firmei. Alături de ei şi Gabriela-Maria Alexe este acuzată că în august 2010 a întocmit şi semnat nota contabilă anexată la declaraţia privind valoarea lucrărilor de construcţie efectuate la mall.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti au înaintat dosarul spre soluţionare la Tribunalul Bucureşti.

„Din cunoştinţele noastre şi ale avocaţilor care ne reprezintă interesele în această investigaţie, cercetările organelor de urmărire penală nu s-au finalizat până în acest moment. Sunt încă în derulare proceduri judiciare de administrare de probatoriu extrem de relevante, inclusiv o anchetă fiscală coordonată de ANAF. Nici societăţii şi nici persoanelor fizice investigate, angajaţi ai Cotroceni Park, nu li s-a  adus la cunoştinţă în mod oficial eventuala finalizare a actelor de cercetare şi întocmirea unui rechizitoriu“, au declarat reprezentanţii AFI Europe. Compania a mai precizat că din 2009 şi până acum a contribuit la bugetele locale cu peste 56,2 mil. lei.

Mallul din Cotroceni s-a regăsit şi pe lista inspectorilor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), care în luna august au verificat mai multe centre comerciale din Bucureşti şi din ţară. Fiscul era interesat dacă bilanţurile lor financiare sunt depuse la zi, dacă datele financiare sunt cele reale şi dacă au fost plătite toate taxele datorate statului. Printre mallurile controlate de ANAF se numără Unirea Shopping Center, Bucureşti Mall, Iulius Mall Timişoara şi Cluj.

Centrul comercial AFI Palace Cotroceni, activul cel mai mare și mai important al companiei israeliene AFI Europe, a generat un venit de 15,2 mil. euro în prima jumătate a acestui an, cu 4% peste rezultatul din semestrul corespondent al anului trecut. În trimestrul doi, mallul a încasat din chirii 7,8 mil. euro.

Mallul a fost evaluat la 401 mil. euro la sfârşitul lunii septembrie 2014, în creştere cu 7% comparativ cu 2013, conform rapoartelor financiare al AFI Europe.

Într-un top al mallurilor cu cele mai mari afaceri din România în 2014, realizat de Capital, AFI Palace Cotroceni ocupă poziţia a doua cu afaceri de 31,8 mil. euro şi un profit net de 5,4 mil. euro. Pe primul loc se regăseşte zona comercială Băneasa, cu mallul Băneasa Shopping City, a omului de afaceri Gabriel Popoviciu.

CITIŢI ŞI Lăsăm la mall bani cât pentru 450 km de autostradă pe an