Omul de afaceri a plătit la sfârşitul lunii ianuarie circa 15 mil. euro pentru achiziţia mallului Armonia Brăila, intrat în faliment în 2011 cu datorii de 28 mil. euro. Investitorul avea două planuri de acţiune în privinţa fostului centru comercial: păstrarea obiectului de activitate al imobilului sau transformarea lui într-un spaţiu de producţie. Decizia a fost în favoarea vânzării, iar în cursa finală pentru achiziţia activului a rămas un grup israelian din zona de retail şi producătorul chinez de corpuri de iluminat Liting Universal Group, potrivit informaţiilor Capital. Chinezii şi-au înfiinţa în 17 martie firma Glorious Lighting la Brăila şi au plătit sirianului un avans, după ce au negociat cu mai mulţi proprietari din Brăila pentru deschiderea unei facilităţi de producţie. Cumpărătorul vrea să îşi deschidă aici prima sa fabrică din Europa, după ce până acum activau doar ca furnizori pe această piaţă. Liting Universal Group va produce la Brăila corpuri de iluminat pentru uz casnic şi pentru industria de componente auto.

„O parte din construcţie va fi folosită pentru producţie, iar pe o parte din terenul adiacent se va încerca atragerea unor parteneri asiatici ai companiei în anii următori. Vor să aibă la Brăila un centru european pentru producţie şi operaţiuni. Compania va începe producţia în iarna acestui an cu circa 200 de angajaţi şi va creşte în trei ani la 600 de salariaţi“, a declarat recent primarul Brăilei Marian Dragomir. Într-o primă fază, chinezii au nevoie de un spaţiu de depozitare şi de o unitate de montaj. Mallul are o suprafaţă comercială de circa 30.000 mp şi dispune de aproape 20 hectare de teren.

Potrivit lui Dragomir, primăria a început demersurile pentru obţinerea statului de parc industrial pentru amplasamentul Armonia. Chinezii au mai cerut autorităţilor să reabiliteze strada Focşani până la Şoseaua de Centură, lucrare care a fost prinsă în bugetul primăriei pe 2017, şi să sprijine transportul angajaţilor, prin înfiinţarea unei staţii de autobuz în faţa fabricii.

CITIŢI ŞI Mallurile falimentare încep să se transforme în fabrici

 

Ce va face vânzătorul cu banii

 

Mohammad Alabdi a intrat în posesia Armonia Brăila după ce a cumpărat în luna noiembrie 2016 o creanţă de la recuperatorul Rabon Credit Solutions România, cel care gestionează portofoliul de active neperformante al Volksbank.

Omul de afaceri are terenuri agricole în apropierea centrului comercial şi a privit achiziţia ca pe o oportunitate.

„Noi am făcut această achiziţie şi printr-un credit de 2,7 mil. euro de la CEC Bank. Cu banii din tranzacţie vom achita datoriile şi restul îi vom investiţi în afacerea noastră. Avem un proiect de 3,5 mil. euro pe fonduri europene, la care noi trebuie să contribuim cu 50% din sumă. Fondurile vor fi utilizate pentru modernizarea fermei de îngrăşare de taurine pe care o avem. Avem la Ograda 27 de hectare şi ne putem extinde. Până acum în acest business au fost investiţi două milioane de euro“, a declarat pentru Capital Mircea Teodorov, directorul financiar al Gellaan Impex, companie care gestionează o fermă de ovine şi taurine în comuna Ograda din judeţul Ialomiţa.

Mohammad Alabdi este inginer zootehnist şi a fondat firma Gellaan Impex în anii 2000. Firma sa a ajuns în 2015 la o cifră de afaceri de 8,45 mil. euro, bazată aproape exclusiv pe exportul de oi şi tauri de carne. La ferma de lângă Ţăndărei, Alabdi se ocupă de îngrăşarea animalelor şi pregătirea lor pentru export în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Gellaan Impex este unul dintre primii zece exportatori ai României, cu o cotă de 5,5% din exportul de animale vii al ţării. Compania exportă anual, de circa 10 mil. euro, peste 100.000 de ovine şi circa 2.500 de taurine.  

Alabdi este al doilea antreprenor de origine siriană care cumpără malluri cu probleme în România. Anul trecut, sirianul Abdulwahed Nour Ideen a plătit 4,8 mil. euro pe centrele comerciale Galleria Piatra Neamţ şi Galleria Arad.

Istoria Armonia

După investiţii de 45 mil. euro şi circa zece luni de funcţionare, mallul a fost închis după ce Carrefour a decis să părăsească proiectul. Armonia Brăila a fost dezvoltat de grupul RED, condus de britanicul Andrew Stear, pe baza unor împrumuturi de la Raiffeisen Bank, refinanţate ulterior cu un credit de circa 40 mil. euro de Volksbank. Investitorul nu a apucat să consume decât 30 mil. euro din credit, pentru că a deschis mallul înainte de finalizarea efectivă a construcţiei, iar Volksbank a apucat să îşi recupereze circa 2 mil. euro din chirii pe perioada de funcţionare. Falimentul a lăsat banca cu o datorie de 28 mil. euro, care, înainte ca Volksbank să fie preluată de Banca Transilvania, a fost vândută către recuperatorul de creanţe Rabon, al cărui administrator de portofoliu este APS România.