Astfel, medicui nu vor mai gestiona direct cazurile de malpraxis, acestea fiind preluate de asigurator şi au fost stabilite o serie de termene şi posibilitatea rezolvării pe cale amiabilă a problemelor apărute.
Proiectul îi pregăteşte pe medici pentru a identifica din vreme riscurile la care se expun. ”Sunt stabilite etape, proceduri pentru a putea identifica în cazul unei anchete momentul prejudiciului”, a explicat Astărăstoae.
El a adăugat că se vor clarifica şi responsabilităţile medicilor CMR şi MS. "În România, unde se promovează o cultură conflictuală, actul medical este perturbat. Problemele medicale trebuie să se bazeze pe încredere. Raţiunea proiectului a fost de a reclădi încrederea care se face prin profesionalism şi trebuie să plece de la medic la pacient", a punctat preşedintele CMR.
Potrivit acestuia, în cei zece ani în care personalul medical s-a asigurat pentru apariţia posibilelor cazuri de malpraxis, au existat doar cinci despăgubiri şi acestea au vizat numai daune materiale.
Ministrul Sănătăţii, dr. Vasile Cepoi, a apreciat proiectul, spunând că este necesar ca medicii să ştie ce riscuri pot apărea în activitatea lor. Referindu-se la proiectul nou al legii sănătăţii, ministrul a subliniat că acesta reglementează activitatea de malpraxis, fiind stabilite obligaţiile şi se aduce în discuţie etapa rezolvării problemelor pe cale amiabilă.
"Conform propunerilor noului proiect de lege, asiguratorul va prelua diferendul dintre pacient şi unitatea medicală. De asemenea, tot asiguratorul va fi obligat să acorde sume şi pentru despăgubirile morale, nu numai pentru cele materiale, aşa cum este situaţia în prezent. A mai stabilit şi o serie de termene clare în care pacientul va fi despăgubit", a subliniat Vasile Cepoi.
Viitoarea lege a sănătăţii propune reglementări noi la capitolul malpraxis care prevăd reducerea timpului în care pacientul poate fi despăgubit într-o eroare medicală.
Peste 1.600 de medici de familie din toate judeţele au fost pregătiţi în 2010-2012 prin proiectul "Calitate în sănătate prin instruirea medicilor de familie".