Malta a decis să nu îl extrădeze pe Paul al României
Așadar, prințul Paul al României nu va fi extrădat, potrivit deciziei jucătorilor maltezi. Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a declarat că decizia încalcă Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).
„O decizie revoltătoare precum cea comunicată astăzi este de neacceptat dacă ne gândim la Decizia – cadru JAI în materie de predare și la interpretările recente ale CJUE în urma cererii de decizie preliminară depusă în luna aprilie de Curtea de Apel Brașov. Decizia instanței malteze reprezintă o încălcare flagrantă a unei decizii CJUE date expres în cazul fugarului Paul-Philippe al României”, a declarat aceasta.
Gorghiu a adăugat că va propune premierului Marcel Ciolacu ca Guvernul să adopte o reacție diplomatică în fața unei „încălcări flagrante a deciziei CJUE”.
„Și în acest caz, statul român, prin ANP, a depus toate garanțiile solicitate privitoare la condițiile din penitenciare. CJUE a stabilit că autoritatea de executare a MEA nu poate aplica un standard de protecție a drepturilor fundamentale mai ridicat decât cel care rezultă din dreptul Uniunii și din Cartă. România, prin ANP, a oferit în peste 850 de cazuri numai în ultimul an, garanții că închisorile din România sunt la standardele impuse de dreptul Uniunii”, a afirmat ea.
Ministrul Justiției a mai declarat că „indiferent de numele fugarilor, de strategiile avocaților, de informațiile incorecte despre România prezentate instanțelor străine, statul român face toate eforturile posibile pentru aducerea tuturor în țară, indiferent de notorietatea cazurilor”.
Anul trecut, România a primit peste 800 de fugari, iar în acest an numărul a depășit 400.
În cazul lui Paul-Philippe al României, instanța de fond din Malta a decis în favoarea statului român, dar instanța de apel a respins cererea de predare a fugarului către România.
Curtea de Apel din Malta a respins decizia inițială
Deși inițial s-a decis extrădarea lui Paul al României, Curtea de Apel din Malta a respins luni această decizie și a admis apelul avocaților autointitulatului prinț. Prin urmare, prințul nu va fi extrădat, în ciuda argumentelor prezentate de Ministerul Justiției din România către Malta, pentru a-l aduce să își ispășească pedeapsa de trei ani și patru luni de închisoare în dosarul „Ferma Regală Băneasa”.
Magistrații maltezi argumentează că extrădarea sa i-ar încălca drepturile. În plus, ei au luat în considerare și perioada semnificativă în care acesta a fost ținut în arest provizoriu în Malta în așteptarea extrădării, decizând astfel că nu va fi extrădat.
Paul-Philippe al României se va întoarce în Franța
Imediat după aflarea veștii, Paul al României a sărbătorit alături de soția sa Lia, fiul lor și mai mulți avocați care l-au reprezentat în instanțele din Malta.
Astfel, acesta este acum liber să se întoarcă în Franța, unde a primit și acolo vești favorabile de la judecători, care au respins cererea de extrădare din partea statului român. Deocamdată, el se află încă pe teritoriul Maltei.