"Estimările noastre arată că în anul 2012 vom înregistra o creştere de aproximativ 30% a numărului de turişti români care optează pentru sejururi în Malta, comparativ cu anul 2011. Anul trecut, peste 6.000 de turişti români au ales să îşi petreacă vacanţa în Malta. Creşterea este semnificativă şi faţă de anul 2010, când peste 4.000 de români au ales această destinaţie", a afirmat Mark Neville Farrugia.

Creşterile înregistrate de destinaţiile turistice malteze se datorează, în principal, contextului economic dificil al statelor din regiune, conform reprezentantului Malta Travel.

"Malta creşte în topul preferinţelor românilor datorită contextului economic dificil cu care se confruntă statele europene, ţările din regiune. În plus, destinaţiile malteze sunt disponibile pe tot parcursul anului. Majoritatea turiştilor îşi petrec vacanţa de vară în Malta, însă optează pentru această destinaţie şi pe parcurul primăverii sau toamnei şi de Revelion", a adăugat Mark Neville Farrugia.

Potrivit datelor oferite de autorităţile malteze, românii cheltuiesc, în medie, 850 de euro de persoană în concediile petrecute în Malta.

Preţul unui sejur în Malta costă între 299 euro, pentru şapte zile, cu cazare la hotel de trei stele şi cu transport inclus şi 1.200 de euro, pentru un pachet complet cu cazare la hotel de cinci stele, conform reprezentanţilor Malta Travel.

"Sejururile în Malta sunt cumpărate, în general, de români cu venituri de la medii la mari, care sunt interesaţi atât de obiectivele culturale, cele naturale, de excursiile în insule, de sportul de agrement. Este o combinaţie care atrage şi care se adresează turiştilor de toate vârstele", a precizat directorul Malta Travel.

În Malta pot fi vizitate şase insule – Malta, Gozo, Comino, Cominotto, Filfla şi Sf. Paul, ultimele trei fiind nelocuite. Principalele atracţii turistice promovate în Malta sunt Grota Albastră, plajele, apele azurii, Templele Hagar Qim, satele pescăreşti, insule în care se pot practica scubadiving, snorkeling, echitaţie, înot cu delfinii în cadrul parcurilor acvatice, distracţie în parcurile tematice dedicate copiilor. Insulele au 365 de biserici ce deservesc o populaţie de circa 400.000 de locuitori.