Mama lui Călin Georgescu a fost membră a Mișcării Legionare

Istoricul Florian Bichir a dezvăluit, într-o emisiune TV, că mama lui Călin Georgescu, Aneta Popescu, a fost membră a Mișcării Legionare. El a prezentat documente din arhivele CNSAS care arată că Aneta Popescu a fost anchetată după Rebeliunea Legionară din anul 1940. Declarația ei apare în dosarele dedicate Mișcării Legionare.

Conform documentelor, Aneta Popescu făcea parte din Cuibul „Sf. Nicolae” din strada Doamnei. Cuiburile legionare erau grupări mici, de 3-13 membri, organizate pe criterii de vârstă și sex, conduse de un lider. Mișcarea Legionară folosea asasinatul ca mijloc de eliminare a adversarilor politici.

istoricul Florian Bichir
Florian Bichir (SURSA FOTO: evz.ro)

Călin Georgescu ar putea fi obligat să-și exprime public opinia despre legionarism

Daniel Funeriu, candidat la alegerile prezidențiale, consideră că este datoria lui să îi ceară lui Călin Georgescu și tuturor celorlalți candidați la alegerile prezidențiale să își exprime public opinia despre legionarismul românesc, fie că este vorba de cel istoric sau cel actual. Potrivit spuselor sale, Georgescu a lăsat să se înțeleagă că îl admiră pe Corneliu Zelea-Codreanu, un politician interbelic care a ajuns în istorie printr-un asasinat. Din punctul lui de vedere, Georgescu trebuie să își clarifice public poziția față de Zelea-Codreanu și legionarism, fără ambiguități, având în vedere noile dezvăluiri.

Funeriu i-a cerut să condamne public antisemitismul, asasinatul politic, pe Corneliu Zelea-Codreanu, Ion Antonescu și pe toți cei care au contribuit, direct sau prin complicitate, la violențele și persecuțiile din perioada interbelică și din al Doilea Război Mondial. Legiunea lui Corneliu Zelea Codreanu și Garda de Fier sub conducerea lui Horia Sima sunt episoade întunecate din istoria României. Ura de rasă, antisemitismul și violența politică nu pot fi acceptate sau justificate.

România are nevoie de patriotism, nu de legionarism

În opinia sa, legionarismul nu este patriotism, ci o aberație a sa, la fel cum regimul comunist nu a fost un act de patriotism, ci o distorsionare a sa.

Patriotismul adună oamenii, în timp ce legionarismul îi dezbină. Patriotismul este iubire, acceptare a diferențelor și dialog pentru binele comun, în timp ce legionarismul este, din contră, o ideologie a urii. Societatea românească de astăzi este modernă, liberă și sofisticată și pentru a progresa nu trebuie să se mai folosească metodele politice din trecut, mai ales pe cele condamnate de istorie.