Amestecată cu tot felul de brânzeturi, cu ciuperci sote sau cu sos marinara și brânză, moale și untoasă, polenta este un adevărat deliciu culinar. Se spune că unul dintre secretele unei mămăligi cremoase este ca, în locul apei, să se fiarbă în lapte. Știați însă că se poate face mămăligă și la cuptor? Și de ce este mai bine să o preparați astfel?

Este important de știut că, deși mămăliga este un preparat foarte sățios și nu îngrașă. Din contră, ne ajută să ne menținem silueta. Totodată, mămăliga nu conține gluten și de aceea poate fi consumată și de persoanele care au intoleranță la această substanță. Mai mult: mămăliga este un preparat extrem de sănătos. Conține vitamine și minerale, precum vitamina B, vitamina A, vitamina E, fier, calciu, magneziu, fosfor, sodiu și zinc. Dacă mămăliga tradițională românească se face prin fierbere, polenta italienilor este mai întâi fiartă, după care este feliată și prăjită sau coaptă, scrie thekitch.com.

Cum se face mămăliga pe aragaz

Pentru a face mămăligă, încălziți apă, lapte sau supă de carne, în care puneți puțin unt, în timp ce amestecați bine de tot mălaiul presărat puțin câte puțin. Țineți cratița pe foc aproape o jumătate de oră, amestecând continuu mălaiul care bolborosește, pentru a evita lipirea și arderea. Când mămăliga atinge consistența dorită, groasă, dar se poate turna, puteți adăuga orice tip de brânză sau aromă.

O modalitate mai bună de a face mămăligă: coaptă în cuptor

De obicei, utilizarea aragazului este metoda cea mai folosită pentru mămăligă. Dar aceasta se poate face perfect și la cuptor! De fapt, mămăliga făcută în cuptor este o modalitate excelentă de a nu o păzi tot timpul, asigurându-vă în același timp că nu se arde. Pentru a face mămăligă la cuptor, puneți o folie de copt în tavă și apoi combinați lichidul de gătit (apă sau lapte), mălaiul, untul și sarea. Se amestecă bine și se coace, acoperită, timp de aproximativ 40 de minute, cel mult o oră, amestecând aproximativ la fiecare 12 minute. Odată ce mămăliga a absorbit lichidul și a căpătat o consistență groasă, cremoasă, puteți adăuga și alte ingrediente.

De ce ar trebui să facem mămăligă la cuptor

Mămăliga facută pe aragaz va fi întotdeauna mai puțin cremoasă decât cea făcută la cuptor. Acestea fiind spuse, mamaliga facută la cuptor necesită mai puțină supraveghere. În plus, există moduri diferite de a o mânca preparata astfel.

Mămăliga fiartă în lapte

Un alt secret pentru o mămăligă extrem de gustoasă și cremoasă este ca în loc de apă să folosiți lapte. Această se rețeta se prepară exact ca cea clasică. Cu toate acestea, puteți adăuga o cană de lapte și în mămăliga clasică, cea preparată cu apă. Pentru acest lucru, înlocuiți o cană de apă cu o cană de lapte. De exemplu, dacă vreți ca mămăliga să iasă mai moale, puteți pune 3 căni de apă și o cană de lapte la o cană de mălai.

Mămăliga NU îngrașă!

Este important de știut că, deși mămăliga este un preparat extrem de sățios, aceasta nu îngrașă, din contră, te ajută să îți menții silueta.  Totodată, mămăliga nu conține gluten și de aceea poate fi consumată și de persoanele care au intoleranță la această substanță.

De asemenea, mămăliga este un preparat extrem de sănătos. Ea are un conținut bogat de vitamine și minerale, precum vitamina B, vitamina A, vitamina E, fier, calciu, magneziu, fosfor, sodiu și zinc.