Cele mai bune moduri de a îmbunătăți mămăliga. Mămăliga este un fel de mâncare apreciat în toate colțurile lumii (este știut că italienii se dau în vânt după polenta).
Amestecată cu tot felul de brânzeturi, cu ciuperci sote sau sosuri și brânză, moale și untoasă, mămăliga este un adevărat deliciu culinar. Se spune că unul dintre secretele unei mămăligi cremoase este ca, în locul apei, să se fiarbă în lapte.
Mămăliga nu conține gluten și de aceea poate fi consumată și de persoanele care au intoleranță la această substanță.
Mai mult: mămăliga este un preparat extrem de sănătos. Conține vitamine și minerale, precum vitamina B, vitamina A, vitamina E, fier, calciu, magneziu, fosfor, sodiu și zinc.
Şapte secrete pentru cea mai bună mămăligă
Dacă mămăliga tradițională românească se face prin fierbere, polenta italienilor este mai întâi fiartă, după care este feliată și prăjită sau coaptă.
Deși cel mai frecvent tip de mămăligă este făcut din porumb galben, există unele orașe sau regiuni din Italia în care este folosit porumb alb.
Textura poate fi moale și cremoasă ca nisipul sau puțin mai uscată – având o consistență asemănătoare unui aluat. Este o mămăligă pe care o puteți tăia felii, ca pâinea.
Indiferent de cum o gătiți, cum o mâncați sau lângă ce o serviți, versatilitatea acestui preparat este nesfârșită. Iată câteva dintre cele mai bune modalități de a îmbunătăți mămăliga, potrivit TastingTable.
1. Combinați-o cu mascarpone
Aproape de sfârșitul gătitului, mulți adaugă unt pentru a da aromă, bogăție și strălucire acestui preparat. Deși untul este grozav, există un alt adaos simplu care va îmbogăți instantaneu gustul mămăligii.
Brânza Mascarpone este o modalitate ușoară de a-i conferi o aromă aparte, fără a fi nevoie de alte ingrediente. Adăugați câteva lingurițe de mascarpone în mămăligă când este aproape gata și veți vedea că va avea o aromă bogată și cremoasă.
2. Mamaligă decadentă cu trufe
Există un tip de ciuperci care vor aduce mămăliga la următorul nivel. Trufele au o aromă distinctă, luxoasă, care poate da prestigiu oricărui fel de mâncare.
Adăugarea trufelor în mămăligă va transforma terciul umil în ceva extravagant și special. Dacă nu găsiți trufe, puteți stropi mămăliga cu ulei de trufe pentru a-i da un gust special.
3. Ceva dulce cu lapte și zahăr la micul dejun
Având în vedere că seamănă cu terciul, mămăliga poate fi o opțiune grozavă de mic dejun. Nu trebuie decât să o mâncați cu lapte și zahăr.
Puteți găti mămăligă cu lapte și zahăr sau pur și simplu să reîncălziți mămăliga rămasă adăugând lapte și zahăr. Rețineți că puteți face acest lucru numai dacă ați gătit inițial mămăliga cu apă sau lapte.
Rehidratarea ei cu lapte cald o face din nou moale, fiind un mod reconfortant și hrănitor de a începe ziua.
4. Amestecați usturoi prăjit în mămăligă
Adăugarea usturoiului prăjit este una dintre cele mai bune modalități de a adăuga usturoi în mămăligă, deoarece nu are același gust ca usturoiul crud, care poate anula gustul subtil al mălaiului. În schimb, delicatețea usturoiului o completează.
Pentru a adăuga usturoi prăjit în mămăligă, pisați mai întâi pulpa moale, apoi amestecați-o în mămăliga gătită. Va îmbunătăți mămăliga cu o aromă complexă, dar plăcută.
5. Presărați parmezan
Mămăliga cu brânză nu este ceva nou, iar italienii adaugă adesea parmezan în polenta. Astfel se condimentează și mămăliga, deoarece parmezanul este o brânză sărată. De fapt, multe tipuri de brânză ar merge bine cu mămăligă, iar aceasta este una dintre cele mai simple modalități de a o îmbunătăți.
Puteți folosi o brânză tare, precum parmezanul (sau pecorino Romano) pentru a obține un rezultat bun, dar puteți să adăugați brânză albastră pentru a adăuga o aromă mai puternică.
6. Dați-i o aromă mai puternică cu ajutorul supei
Una dintre cele mai eficiente modalități de a conferi o aromă profundă mămăligii este să o gătiți cu supă. În loc sa folosesti doar apă, folosiți o supă de pui sau supă de legume și fierbeți mămăliga în ea. În acest fel, mălaiul absoarbe aroma direct.
Dacă te-ai întrebat vreodată de ce mămăliga de la un restaurant de cinci stele are un gust atât de bun, probabil că a fost gătită cu supă.
7. Mâncați legume rădăcinoase cu mămăligă
Mamăliga nu trebuie să fie baza unei mese bogate în carne. Merge la fel de bine cu legume. De la tocănița de ciuperci la salata de vinete, există numeroase moduri de a savura mamaligă cu legume.
Unul dintre cele mai ușoare moduri de a face acest lucru este cu o tigaie cu legume prăjite. Tăierea grosieră a unor legume – sfeclă, roșii, fasole, varză – și apoi sotarea lor într-o tigaie cu puțin ulei de măsline și condimente este unul dintre cele mai ușoare moduri de a savura mămăliga.
Legumele prăjite devin caramelizate și ușor dulci, adăugând savoare mămăligii.