Astfel, Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă privind indemnizaţia pentru creşterea copilului şi a stabilit ca mamele să poată alege între durata de un an a concediului maternal, cu indemnizaţia între 600 şi 3.400 de lei şi durata de doi ani a concediului, dar cu o indemnizaţie plafonată la 1.200 de lei.
„Am adoptat decizia cu privire la indemnizaţia pentru mame, Ordonanţa de Urgenţă fiind aprobată. Astăzi am făcut următorul lucru: în raport cu decizia de luni a Guvernului cu privire la indemnizaţia pentru creşterea copilului, astăzi, pe lângă cele decise luni, am adăugat şi opţiunea pe care o acordăm părinţilor de a avea un concediu cu o durată de doi ani, dar cu o indemnizaţie plafonată la 1.200 de lei”, a spus premierul Emil Boc.
El a precizat că familiile vor avea de optat între cele două variante la începutul perioadei de concediu. "Părinţii vor putea alege dintre cele două variante. Fie pentru un concediu de un an, cu o indemnizaţie cuprinsă între 600 lei şi 3.400 lei, cu posibilitatea concediului fără plată pentru următorul an. Dacă se întorc la muncă înainte de sfârşitul perioadei de un an de concediu, vor beneficia de o primă lunară de 500 lei pentru întregul interval de până la 24 luni. A doua opţiune constă într-un concediu de doi ani, cu o indmenizaţie plafonată la 1.200 lei. Oricum, se are în vedere 75% din media veniturilor nete din ultimele 12 luni", a arătat Boc.
Mamele aflate deja în concediu de creştere a copilului nu vor fi afectate de aceste modificări, ele nu vor trebui să opteze, a spus premierul.
El a ţinut să precizeze că în 12 ţări din UE nu se acordă indemnizaţie pentru creşterea copilului, "dar statul român face eforturi chiar şi în perioadă de criză să păstreze indemnizaţia pentru mame".
Statul va economisi anul viitor circa 100 de milioane de lei prin aplicarea noii ordonanţe privind concediul maternal, care cuprinde două pachete opţionale, iar cheltuielile în 2011 cu indemnizaţiile de creştere a copilului vor fi de 1,9 miliarde lei, a spus ministrul Muncii, Ioan Botiş.
El a estimat că pentru varianta de concediu maternal de 12 luni vor opta 35-40% dintre beneficiari.
Mamele au de ales: concediu maternal de un an cu indemnizaţie de până la 3.400 lei sau concediu de doi ani cu indemnizaţie de până la 1.200 lei
8 decembrie 2010, 19:03
Ultima modificare în 8 decembrie 2010, 21:03
Cei care vor deveni părinţi după 1 ianuarie 2011 vor trebui să opteze între două variante de concediu maternal, fie cu o durată de un an şi o indemnizaţie mai mare, fie un concdediu de doi ani şi o indemnizaţie ceva mai redusă.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Cum au tipărit americanii 110 miliarde de dolari degeaba!
- Din 2011, cresc accizele pentru benzină şi motorină
- Cumpărătorii Blue Tower îşi pot lua adio de la apartamente. Dezvoltatorul a intrat în faliment
- 7 decembrie, ziua în care nu s-a întâmplat nimic pentru bănci
- OVAG a demarat procesul de vânzare a Volksbank International şi VB-Leasing International
- Ne lipsesc autostrăzile din cauza munților
- OUG 50 ar putea fi finalizată mâine
- Botiş îl contrazice pe Boc: Ordonanţa privind concediul maternal nu a trecut de Guvern, ea va fi adoptată miercuri
- Finanţele vor să menţină accizele pentru cafea şi în 2011
- UE vrea o nouă rundă de teste de stres pentru bănci în februarie