Mai mult de jumătate din companiile autohtone care vor face angajări în acest an au declarat că intenționează să recruteze femei care au născut de curând.
Astfel, se arată într-un studiu realizat de Regus, 55% din firmele românești care își vor crește schema de personal în 2011 sunt dispuse să apeleze la tinere mame, spre deosebire de numai 36% la nivel global.
Există încă, în rândul angajatorilor locali, unele temeri privind impactul maternității asupra activității salariaților. Astfel, 55% dintre aceștia au arătat îngrijorare cu privire la flexibilitatea programului mamelor care lucrează, iar 36% se tem de posibilitatea ca abilitățile respectivelor femei să fie învechite.
Proporțiile sunt, din nou, diferite de mediile pe plan internațional. Conform analizei citate, companiile se tem că mamele care lucrează pot da dovadă de un grad mai scăzut de implicare şi flexibilitate decât alţi angajaţi (în 37% din cazuri), pot părăsi locul de muncă la scurt timp după instruire pentru a avea alt copil (33%) sau au abilităţi învechite (24% dintre cei intervievați).
Studiul mai demonstrează că majoritatea companiilor preţuiesc acum mamele care se întorc la lucru, 72% declarându-se de părere că firmele ce ignoră mamele care se întorc cu jumătate de normă ratează o parte importantă şi preţioasă a forţei de muncă. Mai mult de jumătate (56%) dintre respondenți consideră că mamele care lucrează au abilităţi greu de găsit pe piaţa actuală, iar 57% declară că au o părere bună despre mamele care se întorc la lucru, deoarece acestea oferă experienţă şi abilităţi fără a solicita salarii de top.
„În timp ce locul de muncă evoluează, este recunoscut faptul că firmele care pot integra aceste active valoroase au o şansă mai mare de succes. Din fericire, programul flexibil de lucru devine un standard şi companiile vor descoperi că pot oferi un mediu de lucru adecvat pentru familie şi în acelaşi timp mai productiv, pur şi simplu prin promovarea unui program de lucru flexibil sau deplasarea la un birou situat mai aproape de casă. Recunoaşterea faptului că nevoile mamelor care lucrează nu sunt excepţionale şi extinderea acestora în rândul tuturor angajaţilor va aduce avantaje în ceea ce priveşte productivitatea şi reducerea sarcinilor suplimentare şi vor asigura un personal mai motivat”, spune Garry Gurtler, director regional Regus pentru Europa Centrala şi de Est.