Societăţile listate deţinute de statul român au înregistrat, în 2008, cele mai slabe evoluţii la bursă. Cele deţinute de investitori strategici au scăpat cu scăderi mult mai reduse.
Încrederea în managementul unei companii este unul dintre elementele care pot asigura succesul evoluţiei pe piaţa de capital. Conducerea unei societăţi este esenţială în condiţiile regulilor de guvernanţă corporativă, transparenţa fiind, de obicei, asigurată de către principalii reprezentanţi ai companiei. Bineînţeles, pe lângă aceste atribute, care ţin de evoluţia la bursă şi de încrederea investitorilor, managementul este cel care aduce profit sau pierderi acţionarilor.
Majoritatea companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au ca acţionari majoritari investitori strategici, adică persoane fizice sau juridice interesate în primul de rând de activitatea societăţii, cu experienţă în respectivul domeniu. Marea majoritate a privatizărilor au fost condiţionate de investitori strategici, care să continue aceeaşi activitate un număr minim de ani. Pentru acest tip de proprietar, listarea la bursă este, în principal, o modalitate de finanţare şi de promovare a mărcii. Cel mai bun exemplu de investitor strategic este OMV, care a devenit acţionarul majoritar al Petrom după ce a achiziţionat pachetul deţinut de statul român.
Investitorii financiari reprezintă ceilalţi acţionari majoritari privaţi importanţi. De regulă, aceştia sunt fonduri de investiţii specializate în intrarea în acţionariatul unei societăţi cu pachet semnificativ şi în vinderea titlurilor în profit după o anumită perioadă. La BVB sunt însă prezente foarte puţine companii cu investitori financiari majoritari, una dintre acestea fiind Policolor, delistată anul trecut după derularea unei oferte de preluare. Acţionarul majoritar al Policolor este Romanian Investment Fund.
Conform unui studiu efectuat de Intercapital Invest, în care sunt analizate performanţele companiilor listate în 2008, cele mai mari scăderi au fost înregistrate de societăţile deţinute de stat. „Companiile deţinute majoritar de stat sau de societăţile de investiţii financiare, care au înregistrat performanţe foarte bune în anul 2007, au consemnat scăderi mari anul trecut“, spune Răzvan Paşol, preşedintele Intercapital Invest.
Deprecierile anulează creşterile anilor trecuţi
Anul 2008 a avut impact negativ pentru toate tipurile de acţionari majoritari. După creşterile-record din 2007, titlurile s-au depreciat in corpore, recordul aparţinând companiilor deţinute de angajaţi, adică de PAS (Programul Asociaţiei Salariaţilor). Aceste societăţi au pierdut 76,5% în 2008, depăşind uşor şi SIF-urile, ale căror cotaţii s-au micşorat cu 76,3%. Companiile care au ca majoritar statul au fost aproape de aceste scăderi, cu o depreciere de 75,1% pe parcursul anului trecut, ceea ce a anulat aproape în totalitate creşterile de 110,3% din 2007. Societăţile de investiţii financiare (SIF) au fost campioane la aprecieri în 2007, cu un procentaj de 154,1%, însă majorarea a venit după o creştere modestă în 2006, de 28,2%, şi o scădere de 28,3% în 2005.
Managementul stabilit de către investitorii strategici a reuşit să menţină evoluţia bursieră mai constantă, cu aprecieri şi deprecieri de nivel mai redus. În medie, aceste acţiuni au crescut cu 25,8% în 2005, cu 67,9% în 2006 şi cu 62,3% în 2007. Scăderea de anul trecut a fost de 57,1%, o evoluţie mai bună decât a pieţei în ansamblu. O depreciere mai redusă în 2008 au înregistrat doar societăţile deţinute de investitori financiari, de 19,5%, însă acestea au fost doar trei la număr anul trecut. „Companiile deţinute de investitori financiari înregistrează o scădere medie mică, însă acest segment de doar trei emitenţi include şi Policolor, care s-a depreciat foarte puţin în 2008, datorită procedurii de delistare“, spune Răzvan Paşol.
Analiştii Intercapital au creat şi o categorie de „companii independente“, societăţi deţinute majoritar de fondatori sau cu un acţionariat dispersat. Acestea au avut o evoluţie apropiată de media pieţei, excepţie făcând doar anul 2005, când au crescut cu 50,6%. Anul următor, cotaţiile s-au apreciat cu 38,8%, în 2007 au urcat 35,6%, iar anul trecut au pierdut 67,8%. Statul rămâne astfel unul dintre cei mai slabi manageri de anul trecut, în timp ce investitorii financiari reuşesc evoluţii mai apropiate de dorinţele micilor acţionari.
Materiile prime sunt în top
Pornind de la sectorul de activitate al companiilor listate, scăderile de anul trecut arată o distribuţie uniformă. Fără a lua în calcul sectoarele care includ doar trei emitenţi (bunurile de larg consum şi tehnologie) şi sectorul transporturi, care are doar un emitent, cel mai performant sector de la BVB a fost cel al materiilor prime şi materialelor de bază. Acesta a înregistrat anul trecut o scădere de doar 54,08%. „Chiar şi în acest caz, performanţa s-a datorat însă unor cauze punctuale, adică rezultatelor foarte bune ale Azomureş, procedurii de delistare a Policolor şi lichidităţii foarte reduse a MJ Maillis“, arată Paşol. De cealaltă parte, cel mai slab sector a fost cel al farmaceuticelor, cu o scădere de 81,4%.
Împărţirea emitenţilor în funcţie de acţionariat, în condiţiile în care managementul privat reuşeşte să comunice mai bine cu micii investitori, este foarte importantă în prezent. Conform datelor BVB, în martie, 70% din totalul tranzacţiilor înregistrate au fost realizate de rezidenţi, în timp ce nerezidenţii au acumulat doar 26% din totalul achiziţiilor şi 27% din cel al vânzărilor. „Valorile arată că, cel mai probabil, aprecierile din ultima perioadă au fost susţinute de investitorii rezidenţi, iar volumele raportate la numărul-record de tranzacţii arată că piaţa a fost susţinută în bună parte de investitorii de retail“, spune Andreea Gheorghe, analist Intercapital Invest. Ceea ce arată că o bună comunicare cu investitorii poate susţine cotaţia unui titlu.
«Companiile deţinute majoritar de stat sau de societăţile de investiţii financiare, care au înregistrat performanţe foarte bune în 2007, au consemnat scăderi mari anul trecut.»
Răzvan Paşol, preşedinte Intecapital Invest
«Valorile arată că aprecierile din ultima perioadă au fost susţinute de investitorii rezidenţi, iar volumele şi numărul de tranzacţii arată susţinerea investitorilor mici.»
Andreea Gheorghe, analist Intercapital Invest
+20,2% este creşterea emitenţilor cu acţionar majoritar statul român în 2005, evoluţie sub media pieţei din acel an
+18,5% este procentajul cu care s-a apreciat sectorul emitenţilor deţinuţi de stat în 2006
+110% este creşterea-record a companiilor de stat din 2007, depăşită doar de aprecierea SIF-urilor
-75,1% este scăderea emitenţilor de stat în 2008, care a anulat mare parte a creşterilor anterioare
Scăderi pe categorii
• Emitenţii de la prima categorie a BVB, care include cele mai importante companii de la bursă, s-au depreciat cu 72,6% anul trecut, cea mai mare scădere din top.
• Companiile de la categoria a doua a bursei, acţiuni mai puţin lichide şi cu o volatilitate mai ridicată, au pierdut 61,2% în 2008, mai puţin decât companiile mari.
• Categoria internaţională, care include un singur emitent, a consemnat o scădere de 57,3%. Scăderea este apropiată de cea a unităţilor de fond: 61,9%.