In perioada decembrie 2005-februarie 2006 se contureaza o crestere a activitatii in industrie, comertul cu amanuntul, servicii si o scadere a activitatii din constructii potrivit unui comunicat al Institutului National de Statistica. Rezultatele au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor referitor la tendintele de evolutie ale activitatii economice.

Managerii din industrie considera ca in urmatoarele trei luni, volumul productiei va avea o tendinta pozitiva, iar numarul de salariati va avea, in continuare, o usoara tendinta de scadere. Preturile produselor industriale vor creste, in perioada urmatoare, dupa estimarile a 20% dintre managerii chestionati. Managerii intreprinderilor comerciale estimeaza mentinera tendintei de crestere a vanzarilor de marfuri, acest fapt fiind influientat si de factorul sezonier, specific sfarsitului de an. Conform previziunii, situatia economica va fi mai buna pentru 42% din cei care si-au exprimat opiniile, va fi aproximativ aceeasi pentru 48% si numai 10 procente dintre cei intervievati prevad o scadere.


Si in cazul comertului cu amanuntul, angajatorii prevad o usoara crestere a numarului de angajati. Preturile de vanzare cu amanuntul vor creste in urmatoarele conform previziunilor managerilor din acest sector.


Managerii din sectorul de servicii estimeaza mentinerea tendintei pozitive a cererii de servicii pentru urmatoarele trei luni, dar si o evolutie ascedenta a preturilor de vanzare sau de facturare a prestatiilor.Cei intervievati au prognozat, in proportie de 84%, o tendinta de stabilitate a numarului de angajati.


In sectorul constructiilor se estimeaza o scadere a volumului productiei si a stocului de contracte si comenzi. De asemenea se preconizeaza diminuarea numarului de salariati dar si cresterea preturilor lucrarilor de constructie.

Sursa: Capital, 29 decembrie 2005